Febrer
de 2024
Novembre
de 2023
La consellera de
Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha
acordat amb el CEAM “potenciar la investigació i les accions
destinades a l'adaptació activa al canvi climàtic”.
https://comunica.gva.es/va/detalle?id=376983969&site=373428693
Comienzo del proyecto " Valencia: Isla térmica urbana ( VITUCLIM)",
dentro del marco de las subvenciones otorgadas por la Misión Climática Valencia
2030, Ayuntamiento de Valencia.
El área de Meteorología y Climatología da comienzo al proyecto
Valencia: Isla térmica urbana ( VITUCLIM ) dentro del marco de las subvenciones otorgadas por la Misión Climática Valencia 2030, Ayuntamiento de Valencia.
A lo largo de 18 meses el área de Meteorología y Climatología desplegará una red de sensores de temperatura y humedad por todo el término municipal de Valencia, tanto en terreno urbano como periurbano, mediante el cual se monitorizará el efecto de isla de calor urbana en la ciudad.
Más allá del conocimiento científico que generará el proyecto, el conocimiento detallado de la estructura térmica de la ciudad facilitará a los responsables de la planificación urbana desarrollar planes de gestión y desarrollo alineados con los Objetivos de Desarrollo Sostenible 3 (salud y bienestar), 11 (ciudades y comunidades sostenibles) y 13 (acción por el clima). Esto permitirá la adaptación y mitigación de los impactos de los extremos de temperatura (olas de calor) en Valencia y su población.
Además, se desarrollará una herramienta que proveerá a la ciudadanía de información rigurosa y con base científica sobre la estructura térmica de la ciudad y facilitará la toma de decisiones para mitigar los impactos de las temperaturas extremas.
Misión Climática Valencia
2030 - Ayuntamiento de Valencia
Imagen de la octava edición de los Premios y Subvenciones de Innovación Missions València
2030.
Organizado por la concejalía de Innovación del Ayuntamiento de València
JORNADA: Agua, cambio climático y desertificación: consecuencias globales y locales en la alimentación
El
16 de noviembre tendrá lugar la jornada Agua, cambio climático y desertificación: consecuencias globales y locales en la alimentación, organizada por el Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional
(CERAI), dentro de la campaña El alimento que nos une, en colaboración con la Generalitat Valenciana.
PROGRAMA DE LA JORNADA
Las jornadas constan de dos mesas redondas sobre los siguientes temas:
Presentación de la jornada a cargo de Jorge Cavero, director de
CERAI.
Mesa 1: Cambio climático, agua y desertificación: consecuencias en la alimentación.
• Dr. Millán Millán, director emérito del Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo
(CEAM), Entidad dedicada al estudio, desarrollo e innovación tecnológica para mejorar el medio ambiente. Explicará las consecuencias del cambio climático en los países del Mediterráneo.
• Dra. Marta Rivera, doctora en veterinaria y en sociología, es investigadora del grupo de Investigación en INGENIO del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) y la Universidad Politécnica de Valencia
(UPV). Hablará de las consecuencias del cambio climático a nivel global.
Mesa 2: Alternativas desde la agricultura y ganadería.
• Dr. Abasse Amadou Tougiani, director de la Investigación, especializada en
agrosilvicultura, gestión sostenible de la tierra y agroecología en el Instituto Nacional de Investigación Agronómica de Níger. Hablará sobre las soluciones que se están poniendo en marcha en el Sahel.
• Dra. Rosa Vercher, doctora en ingeniería agrónoma y especialista en el control biológico de parásitos. Explicará las soluciones para mitigar el cambio climático a través de la agricultura focalizándose en España.
Cierre de la jornada
a cargo de Arantxa García, responsable de proyectos del Magreb en
CERAI.
Se podrá asistir de forma online o presencial hasta completar aforo.
Las personas que asistan presencialmente recibirán el libro de fotografía en papel
Cultivando alternativas en Mauritania del fotógrafo Pablo Santana.
Las jornadas tendrán lugar en
ADEIT Fundación Empresa-Universidad de València, plaza Virgen de la Paz, n.º 3, CP 46001, València entre las 18:00 y las 20:00 H GMT Madrid.
Necesaria inscripción previa en este enlace:
Inscripción
Al registrarse previamente, recibirá información actualizada sobre la realización de las jornadas, el enlace para conectarse y las conclusiones de la jornada una vez se desarrollen.
Más información:
www.cerai.org
Participación
en la mesa redonda "Profesionales STEAM en el entorno del Parc
Tecnològic Paterna".
(inicio en 1:38:15)
Ponencia de Samira Khodayar en la 12ª edición "SEMANA de la CIENCIA 2023" - Quart de Poblet:
"LA CUENCA DEL MEDITERRÁNEO, ZONA CERO DEL CAMBIO CLIMÁTICO".
El uso de drones para la evaluación del éxito de la restauración post-minería en proyecto LIFE
TECMINE.
Morcillo et al., 2023.
Drone-based assessment of microsite-scale hydrological processes promoted by restoration actions in early
post-mining ecological restoration stages. J ENVIRON MANAGE, 348:119468-119468.
http://dx.doi.org/10.1016/j.jenvman.2023.119468
Para una elección exitosa de acciones de restauración post-minería en climas limitantes como el Mediterráneo se debe considerar características relevantes relacionadas con factores topográficos, procesos hidrológicos y el desarrollo de la vegetación, que son los que determinarán la recuperación funcional en estos ecosistemas.
En este estudio desarrollado por CEAM en el marco del proyecto LIFE TCMINE recientemente publicado, se llevó a cabo una evaluación basada en imágenes obtenidas con dron para esclarecer el rol de los procesos hidrológicos a escala micro-topográfica, promovidos por acciones de restauración, en la protección del suelo y el desarrollo de la vegetación a escala de ladera. Basado en dos escenarios de restauración contrastados (laderas con pendientes abruptas y laderas con pendientes suavizadas), los diferentes tratamientos de restauración aplicados condicionaron los procesos micro-topográficos a escala de hoyo de plantación y, en consecuencia, la redistribución de recursos. Los principales resultados mostraron una mayor funcionalidad de los hoyos de plantación realizados en laderas con pendientes suavizadas comparados con aquellos de laderas con pendientes abruptas, lo que resultó en una mayor disponibilidad hídrica y parches de vegetación más grandes.
Este estudio contribuye sustancialmente al conocimiento previo sobre los factores relevantes para el desarrollo del ecosistema y el éxito de la restauración post-minería y demuestra que las imágenes de alta resolución obtenidas mediante el uso de dron pueden ser una herramienta muy útil para monitorizar las acciones de restauración, especialmente en grandes áreas restauradas, inaccesibles y con poca estabilidad.
Este trabajo se realizó en colaboración con Ecodrone Works (www.ecodroneworks.com), empresa especializada en combinar las imágenes aéreas y el análisis SIG para la monitorización y caracterización ambiental.
Comparativa de las variables medidas en ambos escenarios de restauración. Las pendientes moderadas mostraron menor longitud de los flujos que llegan a los hoyos de plantación, una mayor área de captación de recursos y una mayor capacidad volumétrica de retención de agua y recursos. Estos hoyos más funcionales promovieron una mayor cobertura vegetal a su alrededor y plantas de mayor altura que en las laderas con pendientes abruptas.
La diversidad, bajo condiciones extremas de calor y sequía, favorece a unas especies frente a otras.
Mas et al., 2023. Interactions between beech and oak seedlings can modify the effects of hotter droughts and the onset of hydraulic
failure. New Phytologist. doi:10.1111/nph.19358.
Numerosos estudios desarrollados en el ámbito forestal señalan que la complementariedad de estrategias funcionales contrastadas entre especies que cohabitan les otorga una mayor resistencia y resiliencia ante eventos de estrés, como sequías u olas de calor, que si se trata de bosques monoespecíficos. Estos procesos de facilitación han sido estudiados en numerosas especies, desde herbáceas cultivadas hasta arbóreas forestales.
En un estudio multidisciplinar publicado recientemente en el que ha participado CEAM, junto con otros centros de investigación nacionales e internacionales (INRAE-Francia, WSL-Suiza, MNCN-CSIC-España), se ha observado que estos procesos de facilitación no son tan generalizados. Los principales resultados de este trabajo destacan que la diversidad de especies que cohabitan posee el potencial de alterar los efectos derivados de fenómenos extremos, lo que garantizaría la persistencia de algunas especies, en detrimento de otras.
En la evaluación de la interacción entre dos especies forestales emblemáticas como el roble (Quercus pubesncens) y el haya (Fagus sylvatica), entre los diversos procesos promovidos por la diversidad, las diferencias en el tamaño del dosel y la transpiración asociada a la estrategia de regulación estomática del roble han resultado mecanismos clave para inducir mayores tasas de mortalidad en haya.
Este trabajo se realizó en cámaras de clima controlado, en la unidad “model ecosystem facility Modoek” en el Swiss Federal Research Institute WSL in Birmensdorf (Suiza).
(a).-
Condiciones climáticas (Temperatura del aire y VPD, déficit de presión de vapor) y edáficas (SWC, contenido hídrico del suelo) durante el desarrollo del estudio.
(b)(c).- Disposición de las cámaras climáticas en el experimento y el reparto de tratamientos en cada una de ellas.
(d).- Imagen de las cámaras, exterior e interior con los plantones desarrollándose.
Octubre
de 2023
Jornadas Divulgativas del Proyecto
AGCOOP_A/2022/011 “Pastos-Cortafuegos”.
Programa
de las jornadas:
https://amufor.es/wp-content/uploads/2023/10/PROYECTO-PASTOS-CORTAFUEGOS.pdf
FutureMed: A TRANSDISCIPLINARY NETWORK TO BRIDGE CLIMATE SCIENCE AND IMPACTS ON SOCIETY.
FutureMed:
UNA XARXA TRANSDISCIPLINÀRIA PER A UNIR LA CIÈNCIA CLIMÀTICA I ELS IMPACTES EN LA SOCIETAT.
El pròxim 1 de novembre arranca la nova acció COST FutureMed liderada per l'Àrea de Meteorologia i Climatologia de la Fundació CEAM i finançada per la Unió Europea. L'acció FutureMed pretén analitzar el canvi climàtic i els seus impactes al Mediterrani integrant diferents visions des dels àmbits científics i
socials.
El Mediterrani és un punt calent del canvi climàtic que es veu actualment afectat per diferents tipus de riscos, des dels fenòmens meteorològics extrems fins a l'erosió costanera a causa de la pujada del nivell de la mar o l'augment de la contaminació. Estos impactes es propaguen com a "cascades" a través dels sectors socioeconòmics; en les zones urbanes, estos perills seqüencials o concurrents són més desastrosos que els fenòmens aïllats. Els impactes afecten tant els ecosistemes com a l'activitat econòmica o la salut humana.
Malgrat la ubiqüitat d'estes connexions, els científics i responsables de la presa de decisions solen treballar de manera aïllada, avançant en paral·lel i desaprofitant el valor afegit dels esforços cooperatius. Així doncs, FutureMed pretén anar més enllà dels enfocaments aïllats i avançar cap a esforços integrats que promoguen una presa de decisions eficaç basada en la ciència i la gestió. En el si del projecte s'establiran xarxes transdisciplinars, que incloguen enfocaments científics, de salut humana, socials, de governança i de gestió de riscos.
FutureMed fomentarà noves sinergies i coneixements científics relacionats amb el canvi climàtic i servirà de plataforma transdisciplinar i integradora que connectarà els coneixements científics sobre els fenòmens meteorològics d'alt impacte i les repercussions del canvi climàtic amb els sectors socioeconòmics
prioritaris.
Més informació sobre FutureMed en
https://www.cost.eu/actions/CA22162/
Informe
TSM Mediterrani. Estiu 2023
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue19_Summer2023-val.pdf
Juliol
de 2023
Evento final Proyecto Europeo PERFECT Life: "Reducción del uso y
emisión de pesticidas al medio ambiente mediante herramientas y
tecnologías de fácil uso".
• El proyecto cofinanciado con fondos europeos pone a disposición de agricultores y usuarios herramientas gratuitas y efectivas para la optimización de las aplicaciones fitosanitarias, sin que estas generen pérdidas de eficacia de los tratamientos contra plagas y enfermedades.
• Los resultados finales del proyecto muestran reducciones de producto fitosanitario de más del 50%, sin reducir su eficacia, en línea con el Pacto Verde Europeo o “Green Deal” y la Estrategia de la Granja a la mesa o “Farm to Fork” que pretenden reducir en un 50% el uso y el riesgo de plaguicidas químicos de aquí a 2030.
El
proyecto europeo Perfect Life, que tiene un valor multidisciplinar y
transversal, busca reducir el uso y emisión de pesticidas al entorno
con herramientas y tecnología de fácil manejo, llega a su fin después
de 5 años de implementación.
Durante
la jornada final del proyecto, los días 11 y 12 de julio, se mostrarán
todos los avances realizados para reducir la contaminación ambiental
por fitosanitarios y sus metabolitos asociados en aire, mediante
herramientas de ajuste del volumen de caldo óptimo (OVRA) y
tecnologías para la reducción de la deriva (SDRT), disminuyendo así
el riesgo por fitosanitarios y ahorrando costes en los tratamientos,
pero sin perder la eficacia en el control de las plagas o
enfermedades.
El
ahorro de costes que genera el uso de las aplicaciones y herramientas
utilizadas en el proyecto es muy significativo, con cifras tan
importantes como reducciones de hasta un 74% del volumen utilizado de
producto fitosanitario, e incluso el ahorro de combustible de hasta 800
litros y de tiempo de hasta casi 100 horas por cada 100 hectáreas
tratadas, ya que al reducir el volumen aplicado no se necesita ir a
recargar la cuba con tanta asiduidad.
El
día 11 se celebrará un evento, que podrá seguirse tanto de forma
presencial como online, en las instalaciones de la Fundación FISABIO y
a través del canal de la Fundación (http://fisabio.san.gva.es/fisabio-en-directe).
Los
socios del proyecto mostraran los resultados obtenidos en las distintas
partes que lo componen, como los ensayos de campo, el desarrollo de
herramientas de software de ayuda a la toma de decisiones a
agricultores, y las acciones llevadas a cabo con el fin de divulgar y
mostrar estos resultados a los usuarios finales como técnicos y
agricultores.
El
día 12 se realizará una demostración en el campo experimental de
ANECOOP (Museros), donde los asistentes podrán ver en directo como los
socios del proyecto consiguen reducir la deriva y la exposición humana
a fitosanitarios con herramientas de ajuste de volumen y baja
deriva.
Life
es un instrumento de financiación de la UE para el medio ambiente y la
acción del clima para contribuir a la implementación, actualización y
desarrollo de la legislación y la política medioambiental y climática
en la Unión Europea. En concreto, el proyecto PERFECT LIFE, que
finalizará en agosto de 2023, cuenta con una financiación de más de 2
millones de euros, financiados por la UE (60%).
El
consorcio, coordinado por la Fundación Centro de Estudios Ambientales
del Mediterráneo (CEAM), tiene como socios al Institut Valencià d’Investigacions
Agraries (IVIA) (ambos centros adscritos a la Conselleria de
Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición
Ecológica), la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i
Biomèdica (Fisabio) (organismo dependiente de la Conselleria de Sanitat
universal i SAlut Pública), la Universitat Politècnica de
Catalunya (UPC), el Institut Français de le Vigne et du Vin (IFV), la
empresa Fossil Ion Technology (FIT), la Università di Torino (UNITO) y
la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat
Valenciana.
Para
más información del evento vean este enlace donde uno puede
registrarse y ver en detalle la agenda: https://perfectlifeproject.eu/es/evento-final/.
Juny
de 2023
Informe
TSM Mediterr ani. Primavera 2023
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue18_Spring2023-val.pdf
El projecte @LIFETECMINE,
en el qual participa el CEAM, ha aconseguit el premi ciutadà com a millor projecte europeu en els premis Life Awards 2023 #EUGreenWeek23 #LifeAwards2023.
A través de tècniques innovadores, ha millorat les activitats de restauració de mines i ha restaurat la biodiversitat a la Comunitat Valenciana:
http://bit.ly/LIFETECMINE
Maig
de 2023
EL CEAM participa en el informe publicado por el MITECO “Bases científicas para un Plan Nacional de Ozono 2022”.
El documento desarrolla las bases científicas preliminares para
elaborar un futuro Plan Nacional de Ozono
La complejidad de la formación de ozono (O3) y del desarrollo de episodios de contaminación han impulsado al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico
(MITECO) a encargar a destacados investigadores un estudio que desarrollase las bases científicas para la futura elaboración del Plan Nacional de Ozono.
Dicho documento, publicado en abril de 2023, ha sido financiado por MITECO y, bajo el liderazgo del Instituto de Diagnóstico Ambiental y Estudios del Agua
(IDAEA) del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC); realizado con la colaboración del Barcelona Supercomputing Center
(BSC), Centro Nacional de Supercomputación; la Fundación Centro de Estudios Ambientales del Mediterráneo
(CEAM); la Universidad del País Vasco (UPV); el Instituto de Tecnología cerámica
(ITC); la Universidad de Zaragoza, la Universidad de Huelva y la Universidad de
Aveiro.
Este trabajo, pionero en Europa, aporta información científica sobre los siguientes aspectos y actuaciones clave:
• Estudio de tendencias de concentraciones de ozono y contaminantes relacionados en el período 2008-2020.
• Identificación de especies de compuestos orgánicos volátiles,
COVs, con altas contribuciones al potencial máximo de formación de ozono para su reducción de emisiones.
• Realización de campañas de mediciones aerotransportadas y en superficie de parámetros clave en el desarrollo de episodios de contaminación de ozono, e integración de los resultados obtenidos relativos a la fenomenología de episodios de contaminación de ozono en diferentes cuencas.
• Mejora de las herramientas de modelización de ozono en base a la mejora de inventario e información de emisiones y de la reproducibilidad de parámetros meteorológicos clave durante los episodios de contaminación de ozono.
• Modelización de episodios de ozono. Configuración del sistema de modelización, estudio de sensibilidad a resolución numérica, condiciones meteorológicas, emisiones antropogénicas. Evaluación de los resultados del modelo con observaciones en las diferentes Comunidades Autónomas.
• Análisis de contribución de fuentes a los niveles de ozono. Cálculo de la contribución de ozono procedente de países europeos y del norte de África a las cuencas de interés y su importancia relativa a los niveles nacionales.
• Cuantificación del impacto del confinamiento por la
COVID-19 en las emisiones antropogénicas y niveles de ozono, a nivel nacional mediante técnicas de modelización.
• Modelización de escenarios concretos para evaluar el efecto de posibles medidas sobre los niveles de ozono en España.
El informe se compone de un documento principal de síntesis que resume los trabajos específicos desarrollados y diferentes anexos, y es accesible a través del siguiente
link:
https://www.miteco.gob.es/es/calidad-y-evaluacion-ambiental/temas/atmosfera-y-calidad-del-aire/calidad-del-aire/documentacion-oficial/BCT_Plan_O3.aspx
Laura Paredes Fortuny
ha estat seleccionada per el programa Code For Earth 2023, ECMWF.
La nostra companya Laura Paredes Fortuny, estudiant de doctorat de l'àrea de Meteorologia i Climatologia, ha estat seleccionada per participar en el programa d'innovació Code For Earth 2023 dirigit per ECMWF. Ella s'unirà a un equip de desenvolupadors per treballar en el projecte 'Tropical Cyclone Hazard Dashboard'.
Code For Earth es una iniciativa que té per objectiu, des del 2018, impulsar la innovació i el desenvolupament de codi obert a la comunitat de ciències de la Terra. Els equips treballaran durant 4 mesos amb mentors del ECMWF i organitzacions associades en projectes de temps i clima.
Podeu trobar més informació sobre el programa ací:
https://codeforearth.ecmwf.int/
POSTFIRE
/ INFORMES DE IMPACTO: Informe sobre el impacto del incendio forestal de
Villanueva de Viver, 2023.
Abril
de 2023
EUPHORE
participa en la infraestructura europea ACTRIS p er
a la investigació
atmosfèrica.
El 25
d'abril de 2023 és un dia important per als nostres investigadors i la nostra institució, ja que la Comissió Europea ha establit
ACTRIS com un Consorci Europeu d'Infraestructures d'Investigació per a oferir dades i serveis d'última generació en investigació atmosfèrica, que donen suport a l'elaboració de polítiques amb coneixements científics i la instal·lació
EUPHORE de la Fundació CEAM, forma part d'aquesta infraestructura.
Espanya participa en
ACTRIS, una instal·lació científica que la Comissió Europea acaba d'establir com a Consorci Europeu d'Infraestructures d'Investigació (ERIC, per les seues sigles en anglés) per a oferir dades i serveis d'última generació en investigació atmosfèrica.
Enllaç
a la nota de premsa
Reunión del proyecto europeo CLIMB-FOREST para analizar actuaciones de gestión forestal.
Del
18 al 22 de abril tendrá lugar en València la reunión anual del
proyecto europeo CLIMB-FOREST (CLImate Mitigation and Bioeconomy
pathways for sustainable FORESTry.-CLIMBFOREST; Acciones de mitigación
y bioeconomía para una selvicultura sostenible, http://www.climbforest.eu/).
A
través de la estrecha colaboración entre diversos agentes implicados
en el sector forestal europeo y los responsables políticos, el proyecto
CLIMB-FOREST pretende garantizar que los bosques europeos sean
resistentes al cambio climático y que provean los servicios
ecosistémicos que demanda la sociedad.
El proyecto analiza diferentes alternativas de gestión forestal adaptativa a escala europea que permitan mantener y mejorar la biodiversidad y otros servicios ecosistémicos cruciales y, a su vez, proporcionen materiales para una bioeconomía sostenible. Para ello el proyecto desarrolla un foro permanente de generación e intercambio de conocimientos y experiencias con los agentes clave de la silvicultura europea, incluidos gestores forestales, responsables políticos, organizaciones ecologistas, autoridades y ciudadanos.
En CLIMBFOREST, con vigencia hasta el año 2026, participan 18 socios procedentes de 11 países europeos. La participación valenciana está representada por la Fundación CEAM, socio del proyecto y una plataforma de agentes sociales constituida por técnicos regionales de la Consejería de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica de la Generalitat Valenciana, la Federación Empresarial del Mueble y la Madera de la Comunidad Valenciana, Acció Ecologista-Agró, Fundación Victoria Laporta Carbonell y Federació d'Esports de Muntanya i Escalada de la Comunitat Valenciana.
Durante la reunión, los días 19 y 20 de abril se visitarán varias zonas de La Comunitad Valenciana para mostrar a los participantes las técnicas de gestión forestal más innovadoras que se aplican en los montes valencianos y se establecerá un intercambio de experiencias y conocimientos con el objetivo de analizar la posible adaptación de estas técnicas en la gestión forestal del centro y norte de Europa para hacer frente al esperado incremento del riesgo de perturbaciones como incendios forestales, sequía o incidencia de plagas.
AGENDA REUNIÓN CLIMBFOREST
18 abril: Presentación en el Complejo Administrativo 9 de Octubre (Generalitat Valenciana-GVA (17:30-18:00 h)
19 abril: Jornada de visita y discusión sobre actuaciones forestales: Banyeres de Mariola (Fundació Victoria Laporta Carbonell) y Paraje de La Hunde, Ayora (Conselleria y Fundación
CEAM)
20 abril: Visita a las actuaciones forestales aplicadas en Alcublas con el objetivo de favorecer la regeneración y visita a la Devesa del Saler como ejemplo de bosque maduro mediterráneo.
21 abril: Reunión final en el Complejo Administrativo 9 de Octubre (Generalitat Valenciana-GVA (8:00--12:30 h). Debate de conclusiones sectoriales y puesta en común para la extracción de conclusiones generales aplicables a escala europea.
El diseño de la restauración del proyecto LIFE Tecmine se ha exportado a países como Suecia y Colombia.
En estos momentos, el proyecto Tecmine impulsado por la Generalitat con la participación de VAERSA, Sibelco, CEAM, Universidad Complutense de Madrid y la Universidad de Zaragoza ha abierto camino en uno de los retos ambientales más ambiciosos como es la restauración de minas explotadas. El objetivo es fácil, pero el procedimiento no tanto: cómo reintegrar en el paisaje y en el medio natural una explotación minera que ha destruido durante décadas varias hectáreas de paisaje.
Lee toda la noticia
en:
https://www.levante-emv.com/los-serranos-rincon-de-ademuz/2023/03/26/restauracion-mina-fortuna-ademuz-exporta-85061864.html
Març
de 2023
Un projecte pioner de restauració de mines de Transició Ecològica, nominat als Premis Life 2023.
https://comunica.gva.es/va/detalle?id=370674674&site=174859734
Diciembre
de 2022
Informe
TSM Mediterr ani.
Tardor 2022.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue16_Autumn2022-val.pdf
El CEAM participa en la II Cumbre Comunitat Valenciana-Illes Balears.
Los pasados 14 y 15 de diciembre se celebró en València la segunda cumbre Illes
Balears-Comunitat Valenciana. El CEAM participó a través de la presencia de la coordinadora del área de Meteorología y Climatología, Samira
Khodayar, en el debate del Panel 4: La Mediterrània i la seua protecció. Un repte compartit junto a la Consellera de Agricultura, Desarrollo Rural, Emergencia Climática y Transición Ecológica Isaura Navarro, el Conseller de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes
Balears, Miquel Mir, y Aniol Esteban, biólogo y director de la Fundación
Marilles.
https://www.youtube.com/watch?v=MWVm91sSMjI
(desde minuto 43)
Octubre
de 2022
Samira Khodayar
Pardo
va rebre, en la gala del 150 aniversari de Levante-EMV, el premi de Medi Ambient de mans de la Ministra de Ciència i Innovació Diana Morant.
Palacio
de Congressos de València, el 24 d'octubre de 2022.
Levante-EMV ha entregat durant la seua
gala del 150 aniversari els seus prestigiosos Premis Levante-EMV amb els quals ha pretés honrar a diferents persones físiques i entitats per la seua gran labor en pro del desenvolupament social, econòmic i cultural de la Comunitat Valenciana.
Samira
Khodayar Pardo, la nostra companya CIDEGENT, coordinadora de l'Àrea de Meteorologia i Climatologia ,
va rebre ahir el premi Medi Ambient de Levante-EMV, de les mans de la Ministra de Ciència i Innovació Diana
Morant.
La investigadora i divulgadora científica va rebre el premi de Medi Ambient, patrocinat per Grup Gimeno, amb el qual es va reconéixer la seua labor en el Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani
(CEAM). Samira Khodayar Pardo exemplifica en la seua persona la capacitat i el potencial de la Comunitat Valenciana per a generar talent científic.
Lliurament del premi i discurs
de Samira Khodayar (a partir del minuto 56:00)
NEW EUROPEAN PROJECT TO CHANGE HOW FORESTS ARE MANAGED
A
new Horizon
Europe
project is bringing together the latest research, data, modelling and
forest management techniques to support forests in Europe.
Eighteen
organisations from across Europe are collaborating on the 4.5-year
project CLIMB-FOREST. Working closely with the forestry sector and
policy makers, CLIMB-FOREST aims to ensure Europe’s forests are
resilient to the changing climate and support people and nature.
As
a partner of CLIMB-FOREST, CEAM will study soil carbon dynamics and
biomass allocation in response to different management treatments and
extreme event conditions in WP2, and we will also work with stakeholders
to analyze different management options, in response to different
management scenarios from WP5.
Planting
trees and restoring forests can play an important role in mitigating the
climate crisis. Under the
European Green Deal,
the
EU biodiversity strategy for 2030
commits to planting at least 3 billion additional trees in the EU by
2030.
However,
forests are complex networks that require careful planning and
management. Single-species or poorly planned forests can be more
vulnerable to droughts, fires, insect attacks and the changing climate.
If poorly planned, a forest will be less effective in mitigating the
climate crisis and could in some cases result in negative impacts for
biodiversity or even lead to short-term warming.
By
applying data from forest research stations and satellites and adopting
best practices, Europe’s new and existing forests can thrive and
become robust and healthy. Well planned and managed forests support a
diverse range of plants and animals and can provide additional
opportunities for local people such as tourism or sustainable wood
harvesting.
CLIMB-FOREST
will use the latest research and forestry data to create new tools,
interactive maps and best practice guidance. Through collaboration with
the forestry sector in interviews and dedicated forest visits, CLIMB-FOREST
will identify and support effective forestry planning and management
approaches, ensuring Europe’s forests are robust and support both
people and nature.
To
find out more, visit
www.climbforest.eu
and follow @ClimbForest
POSTFIRE
/ INFORMES DE IMPACTO: Evaluación urgente del impacto ecológico de los
incendios.
BEJÍS
- VENTA DEL MORO - VALL D'EBO
Setembre
de 2022
Informe
TSM del Mediterrani. Estiu
2022
Ja està disponible
el “Informe sobre temperatura superficial del mar en el Mediterrani” corresponent a
l'estiu de 2022. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la TSM del Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue15_Summer2022-val.pdf
Juliol
de 2022
Informe
TSM del Mediterrani. Primavera
2022
Ja està disponible
el “Informe sobre temperatura superficial del mar en el Mediterrani” corresponent a
la primavera de 2022. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la TSM del Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue14_Spring2022-val.pdf
Juny
de 2022
Seleccionar la vegetació urbana amb menys emissions de Compostos Orgànics
Volàtils.
Un estudi del CEAM avalua les emissions de Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en els arbres més comuns de la ciutat de València amb la finalitat de proposar les espècies més adequades per a reduir la contaminació atmosfèrica.
La vegetació urbana aporta múltiples beneficis a les ciutats: regula la temperatura, absorbeix CO₂, allibera oxigen i redueix la contaminació atmosfèrica. No obstant això, algunes plantes emeten COVs que contribueixen a la formació de compostos secundaris nocius com l'O3. Per això, és interessant seleccionar les plantes no sols que absorbisquen més contaminants, sinó que emeten menys COVs. Aquest estudi del CEAM aportarà informació sobre les emissions de COV en algunes espècies comunes de la ciutat de València per primera
vegada.
L'estudi s'emmarca dins del projecte IMAGINA
(PROMETEO/2019/110, GVA) i ha estat recollit per la premsa:
.-
elPeriodico.com: ¿Cuáles
son los mejores y peores árboles de ciudad contra el cambio climático?.
.-
Levante (suplemento TERRETA): Los
árboles más amigos de las ciudades.
Maig
de 2022
Segunda convocatoria de Acceso Transnacional (TNA) a nuestras cámaras EUPHORE en el marco del proyecto ATMO-ACCESS.
La
Fundación CEAM se complace en anunciar la segunda convocatoria de
Acceso Transnacional (TNA) a nuestras cámaras EUPHORE en el marco del
proyecto ATMO-ACCESS. La convocatoria de acceso se abre el 6 de mayo de
2022 y permanecerá abierta hasta el 6 de julio de 2022.
ATMO-ACCESS
ofrece oportunidades para acceder a las instalaciones de investigación
atmosférica más avanzadas de Europa, en apoyo de los objetivos del Green
Deal,
ofreciendo la oportunidad de llevar a cabo una investigación
multidisciplinaria de vanguardia, abordando así las cuestiones
científicas y los problemas sociales de una manera innovadora.
Se
trata de una excelente oportunidad para acceder a una de las mayores y
más instrumentalizadas instalaciones medioambientales en Europa.
EUPHORE ofrece investigación puntera sobre procesos químicos,
validación de modelos químicos, evaluación de soluciones para la
mejora de la calidad del aire, testeo o intercomparación de
instrumentos, etc.
El
acceso es gratuito e incluye el apoyo logístico, tecnológico y
científico y la formación específica que se necesita para
utilizar los servicios que presta la instalación. Además, los usuarios
pueden beneficiarse de una bolsa de ayuda para sufragar algunos de sus
gastos de viaje y alojamiento.
Las
modalidades de acceso de TNA pueden ser:
•
En persona (acceso físico), con los usuarios visitando
físicamente la instalación / instalación y recibiendo el servicio
"práctico".
•
De forma remota (acceso remoto), con recursos y servicios
ofrecidos sin que los usuarios visiten físicamente la instalación /
instalación.
Los
científicos son bienvenidos a postularse y, en particular, los
científicos jóvenes, aquellos que nunca antes han utilizado
instalaciones atmosféricas y las empresas. ATMO-ACCESS promueve la
igualdad de género en la investigación científica.
Se
anima a los usuarios que estén interesados en aprovechar esta excelente
oportunidad a que se comuniquen con nosotros (info@ceam.es)
para discutir su propuesta y abordar aspectos prácticos. Más
información se encuentra disponible en https://www.atmo-access.eu/second-call-for-access/.
Finalización del proyecto TECMINE [LIFE16 ENV/ES/000159]
Durante los últimos días del pasado mes de abril tuvo lugar la última reunión de coordinación del proyecto con la presencia de las supervisoras del programa LIFE Joelle Noirfalisse y Sara Mora. Con esta reunión y visita posterior a la zona restaurada de Mina Fortuna (Ademuz) se ha dado por finalizado el proyecto LIFE-TECMINE. Ahora, y para los siguientes 3 años, se inicia el periodo After-LIFE con la finalidad de continuar con el monitoreo de las acciones implementadas y la difusión/publicación de los resultados.
Ambas supervisoras de la Comisión Europea destacaron el interés que ha suscitado el proyecto, su importante contribución en el ámbito de la restauración de áreas degradadas por la minería y la buena sintonía entre todas las entidades que conforman el consorcio.
El proyecto LIFE-TECMINE ha supuesto un cambio de paradigma en la restauración minera. La implementación de las diversas técnicas innovadoras (remodelado geomorfológico, técnicas específicas para aumentar la disponibilidad hídrica y la fertilidad del sustrato) ha permitido ir más allá de las restauraciones clásicas, basadas a menudo en el modelo berma-talud, con poca diversidad de especies vegetales e instalación de riego durante los primeros años. TECMINE ha conseguido un resultado más integrador considerando la geomorfología y los hábitats naturales de la zona.
LIFE-TECMINE pone de manifiesto la importancia de adoptar un enfoque multidisciplinar en los diseños de restauración minera, para perseguir la recuperación del paisaje y la funcionalidad del ecosistema.
Enlace a LIFE
TECMINE:
https://agroambient.gva.es/es/web/life-tecmine
Artículos relacionados:
Turrión, D., Morcillo, L., Alloza, J. A., & Vilagrosa, A. (2021). Innovative Techniques for Landscape Recovery after Clay Mining under Mediterranean Conditions. Sustainability, 13(6), 3439.
https://doi.org/10.3390/su13063439.
Abril
de 2022
Informe
TSM
del
Mediterrani.
Hivern
2022
Ja està disponible
el “Informe sobre temperatura superficial del mar en el Mediterrani” corresponent a
l'hivern de 2022. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la TSM del Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue13_Winter2022-val.pdf
Març
de 2022
Jornada demostrativa y divulgativa de optimización de la aplicación de fitosanitarios en cítricos.
El CEAM participará, junto a sus socios valencianos del proyecto europeo PERFECT
LIFE, en las jornadas de campo que organizan Certis España y Belchim Crop Protection los días 6 y 7 de abril titulada “Hacia la citricultura del futuro”. Se tratarán los aspectos clave que, sin duda, marcarán el futuro del sector de los cítricos: nuevas exigencias del mercado, plagas emergentes,
sostenibilidad, diferenciación, inversiones en I+D y líneas maestras de la transformación del sector.
Aquellas personas que no puedan asistir presencialmente tendrán la oportunidad de seguir las distintas ponencias en formato
online, a través de los canales de Youtube de Certis y Belchim Crop
Protection, el día 7 a partir de las 10.30h. Para seguir la retransmisión de la jornada, es necesaria la inscripción previa a través del este
enlace:
https://6529214.hs-sites.com/hacia-la-citricultura-del-futuro
Jornada de presentació del
pro jecte POSTFIRE
(postfire.es).
8
d'abril de 2022. Ciudat Administrativa 9 d'Octubre de València
La Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani
(CEAM) us convida a la jornada de presentació del projecte POSTFIRE (postfire.es). La jornada estarà orientada a mostrar els objectius i funcionalitats del portal POSTFIRE i les investigacions que estem realitzant en zones
cremades.
Se celebrarà el 8
d'abril, a la Ciutat Administrativa 9 d'Octubre de València, amb el següent programa:
10.00.-
Inauguració. Il·lustríssima Sra. Paula Tuzón. Secretària
Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
10.15.-
El Programa Forestal del CEAM. 30 anys d'investigació en la
restauració de zones cremades. V.R. Vallejo.
10.40.-
Projecte POSTFIRE. Presentació del projecte i possibilitats
d'aplicació. J.A. Alloza.
11.00.-
Capacitat de regeneració de la vegetació després del foc.
Oportunitats d'investigació del projecte POSTFIRE. V.Santana &
J. Baeza.
11.20.-
Risc d'incendis forestals causats per llamps a la Comunitat Valenciana. E.
Mantilla.
11.40.-
Estudi de les emissions de fum per crema de biomassa en matollars
mediterranis durant les cremes prescrites realitzades a la Comunitat
Valenciana. E. Borrás & A. Muñoz.
12.00.- Clausura.
Honorable Sra. Mireia Mollà Herrera. Consellera d'Agricultura,
Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
INSCRIPCIÓ:
L'assistència podrà ser presencial (fins a completar aforament) o
per streaming. Inscripcions en el següent enllaç:
https://forms.gle/9Mp4ua9d4CLxJJ869
Febrer
de 2022
El éxito de la restauración de pinares con especies rebrotadoras se incrementa en pinares con densidades moderadas.
L. Morcillo, D. Turrión, S. Soliveres, E. Chirino, V.R. Vallejo, A.
Vilagrosa. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2022.120098
En la Cuenca Mediterránea, los pinares monoespecíficos son ecosistemas muy frecuentes debido principalmente a su uso extensivo en programas de reforestación y a la colonización natural de campos de cultivo abandonados. En este contexto, la introducción de especies leñosas rebrotadoras podría aumentar la diversidad de especies y la diversidad de respuestas frente a perturbaciones como el fuego o la sequía. Sin embargo, el establecimiento de la plantación puede verse comprometido si la competencia con los pinos supera al efecto beneficioso (por ejemplo, mejora de las condiciones microclimáticas) sobre estas especies. En este sentido, el manejo de la densidad de pinar puede proporcionar un equilibrio "óptimo" entre la facilitación y la competencia para maximizar el éxito en la introducción de especies características de los bosques más maduros, manteniendo un estrato arbóreo.
En esta reciente publicación se estudia el efecto de la densidad de pinar en el éxito de la introducción de especies rebrotadoras, 10 años después de su plantación.
Los principales resultados muestran que la respuesta de las diferentes especies varió en función de la estrategia funcional de cada una de ellas (arbustos y árboles esclerófilos, plantas de hoja coriácea adaptadas a condiciones de estrés hídrico y árboles malacófilos, especies de hoja blanda con menor tolerancia a la sequía), de la densidad del pinar y del tiempo. En general, altas densidades de pinar favorecieron la supervivencia, mientras que densidades medias favorecieron un mayor crecimiento de las plantas. El análisis del efecto relativo de la densidad de pinar puso de manifiesto que las interacciones entre el pino y los plantones introducidos empezaron a ser detectables 2-3 años tras la plantación, intensificándose con el tiempo.
En conclusión, realizar una plantación bajo una cobertura óptima de pinos, equivalente a 300-400 árboles/ha, maximizaría tanto la supervivencia como el crecimiento de especies rebrotadoras de estadios de sucesión avanzados. Este resultado contribuye al conocimiento de la gestión adaptativa para llevar a cabo programas de reforestación más eficientes y aporta criterios para decidir las densidades de pinares más adecuadas para mejorar la diversidad de estos ecosistemas y, por tanto, su resiliencia.
Referencia:
Morcillo, L., Turrión, D., Soliveres, S., Chirino, E., Vallejo, V. R., & Vilagrosa, A. (2022).
Moderate pine cover maximizes 10-year survival and growth in late-successional species of contrasting functional
strategies.
Forest Ecology and Management, 509, 120098.
https://doi.org/10.1016/j.foreco.2022.120098
La prolongación de la sequía estival tras del fuego induce cambios permanentes en las comunidades mediterráneas dominadas por especies germinadoras obligadas.
Salesa, D., Baeza, M. J., Pérez-Ferrándiz, E., & Santana, V. M.
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.153655
Las perturbaciones naturales han influido considerablemente en el desarrollo de los ecosistemas mediterráneos. En este entorno, las sequías y los incendios forestales son dos de las perturbaciones de mayor impacto por su frecuencia e intensidad debido a las características del clima mediterráneo. En consecuencia, las especies que componen estos ecosistemas han desarrollado una serie de rasgos funcionales que les permiten resistir y/o recuperarse eficazmente tras una sequía o un incendio. Sin embargo, la frecuencia e intensidad de estas perturbaciones está siendo alterada por el cambio climático, lo cual amenaza con desestabilizar los ecosistemas.
En esta reciente publicación se ha investigado cómo la prolongación de la sequía estival hacia momentos clave de la regeneración tras el fuego (otoño o primavera) afecta a la recuperación de un ecosistema mediterráneo dominado por especies germinadoras. Los resultados muestran que la germinación, supervivencia y establecimiento de las plántulas se vio notablemente afectado por la sequía otoñal. La diversidad de especies también se vio ligeramente reducida por esta sequía otoñal. Por otro lado, la sequía en primavera perjudicó en mayor grado a las plántulas germinadas en invierno. Sin embargo, su impacto general fue menor dado que la gran mayoría de plántulas se establecieron en el primer otoño tras el fuego.
Estos resultados sugieren que las sequías en los periodos clave de la regeneración tras el fuego pueden dejar un efecto de legado permanente en ecosistemas mediterráneos. Esto resulta importante debido a las proyecciones existentes de cambio climático, ya que se espera que estas perturbaciones aumenten su ocurrencia.
Referencia:
Salesa, D., Baeza, M. J., Pérez-Ferrándiz, E., & Santana, V. M. (2022).
Longer summer seasons after fire induce permanent drought legacy effects on Mediterranean plant communities dominated by obligate
seeders.
Science of The Total Environment,
153655.
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.153655
En poblaciones de pino carrasco que han sobrevivido a un evento de sequía extremo, las condiciones post-sequía y la disfunción del xilema determinan la resiliencia y posteriores episodios de mortalidad.
L. Morcillo, JC. Muñoz-Rengifo, JM. Torres-Ruiz, S. Delzon, H. Moutahir, A.
Vilagrosa.
http://dx.doi.org/10.1093/treephys/tpac001
Los pinares de pino carrasco (Pinus halepensis Mill.) son el ecosistema más extenso en la Comunitat Valenciana, manifestando una rica variedad en cuanto a origen, condiciones de madurez y estado de vigor vegetativo. A pesar de ser considerada una especie con alta resistencia a la sequía, en los últimos años, se han puesto de manifiesto alarmantes procesos de mortalidad en diversas poblaciones. Especialmente después de 2014, año extremadamente seco en muchas zonas de la Comunitat, donde además coincidieron anomalías térmicas de hasta +3ºC, los procesos de decaimiento y mortalidad masiva se han ido sucediendo. Además, en esas condiciones de sequía y aumento de temperaturas, los insectos perforadores (como los escolítidos Tomicus destruens y Orthotomicus erosus), catalizaron la muerte de poblaciones previamente debilitadas.
Imágenes de procesos de decaimiento en pinares de Pinus halepensis Mill. acontecidos en la Comunitat Valenciana en 2014 a consecuencia de una sequía extrema: A) Imagen del estado avanzado de mortalidad de la población de la sierra de Orihuela, Alicante; B) Imagen del estado de
amarillamiento de la población de Gausa-Picaio, Sagunt, València; C) Imagen del evento de mortalidad en la población de las
Rodanas, Vilamarxant, València.
En este artículo recientemente publicado se estudia la evolución de cuatro de estos pinares en los años posteriores a este evento extremo de sequía de 2014. Los resultados revelan la importancia de la funcionalidad del xilema (i.e., sistema conductor del agua desde las raíces a las hojas). Así, la alta mortalidad de los pinos se relacionó con daños importantes en el xilema. Además, en algunas poblaciones también encontramos debilitamiento de los árboles y posteriores eventos de mortalidad relacionados con una reducción en la capacidad de transporte de agua, merma en el crecimiento, contenidos bajos de carbohidratos de reserva e incidencia alta de plagas.
Nuestros resultados destacan, además de las condiciones post-sequía, la importancia de la severidad de la sequía y de la disfunción del xilema en los procesos de recuperación.
Referencia:
Morcillo, L., Muñoz-Rengifo, J., Torres-Ruiz, J. M., Delzon, S., Moutahir, H., & Vilagrosa, A. (2022).
Post-drought conditions and hydraulic dysfunction determine tree resilience and mortality across Mediterranean Aleppo pine (Pinus halepensis) populations after an extreme drought
event. Tree Physiology.
http://dx.doi.org/10.1093/treephys/tpac001
Publicació a Nature Food.
El CEAM participa a un estudi que estima que les pèrdues econòmiques anuals produïdes per l'ozó als principals cultius d’Àsia són de 63 000 milions de dòlars.
Feng, Z., Xu, Y., Kobayashi, K., Dai, L., Zhang, T., Agathokleous, E., Calatayud, V., Paoletti, E., Mukherjee, A., Agrawal, M., Park, R. J., Oak, Y. J., and Yue, X.,
2022. Ozone pollution threatens the production of major staple crops in East
Asia. Nature food, 3: 47-57. https://www.nature.com/articles/s43016-021-00422-6
Gener
de 2022
Informe
TSM
del
Mediterrani.
Tardor 2021
Ja està disponible
el “Informe sobre temperatura superficial del mar en el Mediterrani” corresponent a
la tardor de 2021. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la TSM del Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
Novembre
de 2021
Un nuevo estudio, liderado por el Max Planck Institute y en el que participa el CEAM, publicado recientemente en Nature, ha permitido identificar tres indicadores funcionales que sintetizan el comportamiento global de los ecosistemas terrestres
Los ecosistemas terrestres proporcionan múltiples servicios ( producción de biomasa, regulación ciclo hídrico y del clima, etc.). Estas funciones proporcionadas por los ecosistemas dependen de una gran variedad de factores naturales (clima, suelo, composición de especies, estructura vegetativa, etc.) y antropogénicos, a través de numeras y complejas interacciones.
Un equipo internacional de investigadores, liderado por el Instituto Max Planck de Biogeoquímica en Jena, y en el que participa el CEAM, consiguió identificar tres indicadores claves, que conjuntamente permiten sintetizar el comportamiento funcional de los ecosistemas terrestres. El primero es la capacidad de maximizar la productividad primaria, el segundo es la eficiencia en el uso de agua, y el tercero la eficiencia en el uso del carbono. El monitoreo de estos tres indicadores permite estudiar y evaluar la capacidad de los distintos ecosistemas en adaptarse y sobrevivir a los cambios climáticos y ambientales.
Sitio experimental de Majadas de Tiétar (Extremadura), uno de los 203 sitios de la red FLUXNET que se han utilizado para el estudio
El estudio revela que el segundo indicador funcional más importante es la eficiencia en el uso de agua, y que el tercero indicador (eficiencia en el uso del carbono) depende en gran medida de la aridez del clima. Son aspectos cruciales para evaluar la resiliencia de los ecosistemas mediterráneos en el contexto de reducción de disponibilidad de agua a que están sometidos con el cambio climático.
Referencia
Migliavacca, M., Musavi, T., Mahecha, M.D. et al. The three major axes of terrestrial ecosystem
function. Nature (2021). https://doi.org/10.1038/s41586-021-03939-9
Mapa
de los 203 sitios experimentales de la red FLUXNET que se han utilizado
para el estudio
La recurrencia de incendios y el tiempo de regeneración interaccionan para determinar la provisión de múltiples servicios ecosistémicos en ecosistemas mediterráneos.
Moghli,
A., Santana, V. M., Baeza, M. J., Pastor, E., & Soliveres, S.
(2021). Fire
Recurrence and Time Since Last Fire Interact to Determine the Supply of
Multiple Ecosystem Services by Mediterranean Forests. Ecosystems,
1-13.
https://doi.org/10.1007/s10021-021-00720-x
En este artículo recientemente publicado se ha valorado el efecto de la recurrencia de incendios, el tiempo desde el último incendio, así como su efecto combinado, en la provisión de varios servicios y multifuncionalidad de ecosistemas mediterráneos.
Un régimen de incendios de alta recurrencia en un corto periodo de tiempo redujo la multifuncionalidad. Respecto a ecosistemas de referencia no quemados, la multifuncionalidad se redujo aproximadamente un 20% en zonas con entre 1 y 3 incendios, llegando a alcanzar reducciones del 70% en zonas quemadas 4 veces.
La diversidad de especies se redujo con la recurrencia de incendios, sin embargo, este efecto se puede ver reducido, o incluso cambiar a positivo si existe suficiente tiempo de recuperación.
La capacidad de secuestro de carbono respondió positivamente al tiempo desde el último incendio. No obstante, este secuestro se redujo con la recurrencia de incendios, particularmente después del segundo incendio que lleva asociado la pérdida de la masa arbolada.
Nuestros resultados sugieren que, cuando se gestionen los ecosistemas a nivel de paisaje, es importante mantener un mosaico de vegetación que maximice la provisión de múltiples servicios ecosistémicos de forma simultánea.
Este trabajo se ha realizado en colaboración con el departamento de Ecología de la Universidad de Alicante.
Octubre
de 2021
Jornada de reflexió
i debat 'Davant el repte climàtic: moviments socials i educació ambiental’.
Inscripció:
https://agroambient.gva.es/va/web/ceacv/formulari-jornada-reflexio-debat-cccc
La combinació de l'aclarida i la plantació d'espècies rebrotadoras redirigeix pinedes hiperdensos a comunitats més funcionals.
Nou article publicat en col·laboració amb el departament d'Ecologia de la Universitat
d'Alacant.
Moghli, A., Santana, V. M., Soliveres, S., & Baeza, M. J. (2021).
Thinning and plantation of resprouting species redirect overstocked pine stands towards more functional communities in the Mediterranean
basin. Science of The Total Environment, 150715.
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.150715
Després d'un incendi, les masses de pi blanc a regeneren sovint d'una forma hiperdensa. Aquestes pinedes són molt poc diversos, funcionals i altament propensos al
foc.
En aquest estudi, hem observat que la combinació de l'aclarida i la plantació d'espècies rebrotadoras és una forma de gestió adequada per a aquest tipus de vegetació. S'augmenta la resiliència, la riquesa d'espècies, la colonització natural d'espècies rebrotadoras, així com l'heterogeneïtat d'hàbitats per a altres espècies. Al mateix temps disminueix el risc d'incendi en reduir la continuïtat de la biomassa i la proporció de biomassa morta. A més, la capacitat de segrest de carboni de l'ecosistema no es veu afectada pels
tractaments.
Referencia:
Moghli, A., Santana, V. M., Soliveres, S., & Baeza, M. J. (2021). Thinning and plantation of resprouting species redirect overstocked pine stands towards more functional communities in the Mediterranean basin. Science of The Total Environment, 150715.
https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.150715
Informe
sobre l'impacte de l'incendi forestal de Soneja-Azuébar, 2021
Ya està accessible en la nostra web l'informe de l'incendi Soneja-Azuébar que es va presentar en la taula de concertació celebrada el 21 de Setembre.
Pròximament també estarà disponible en la nova plataforma
POSTFIRE, al costat de la resta d'informes realitzats pel CEAM des de 1992, en el que serà una de les bases de dades sobre grans incendis més ben documentades del món.
Setembre
de 2021
Informe
TSM
del
Mediterrani. Estiu 2021
Ja està disponible l'onzé número del “Informe sobre temperatura superficial del mar en el Mediterrani” corresponent a l'estiu de 2021. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la TSM del Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue11_Summer2021-val.pdf
Juliol
de 2021
El
CEAM col·labora en l'organització del congrés SERE2021.
"Jornada
Tècnica d'Especialització:
"Canvi climàtic i salut".
La secretaria autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica vos convida a la “Jornada Tècnica d’Especialització: Canvi Climàtic i Salut”, que tindrà lloc el pròxim dia 27 de juliol a les 9:30 h al Saló d’Actes del Edifici B de la Ciutat Administrativa Nou d’Octubre al C/ de la Democràcia, 77 de València.
Per motius de seguretat i protecció contra el COVID’19, hi haurà restricció
d’aforament.
En tot cas si desitja assistir de manera virtual podrà conectar-se a travès del següent
enllaç.
Preguem que confirmen l’assistència a l’acte tant virtual com presencial a 961 247 140 /
secretaria_sama@gva.es
Nova
Directora Executiva: Amalia Muñoz Cintas
|
Amb data 14 de juliol de 2021, la nova Directora Executiva de la Fundació
CEAM, que va ser nomenada pel Patronat en la seua sessió del 28 de juny de 2021, ha elevat a públic la seua acceptació del càrrec. |
Maig 2021
Laura Paredes Fortuny,
estudiante de doctorado en el departamento de Meteorología de CEAM, ha
sido premiada como 'Best Student Oral Presentation' en la
"8th
International Conference on Meteorology and Climatology of the
Mediterranean" (MetMed21), por su presentación
'Characterizarion of the Iberian Heat waves over the last 70 years'
dentro del proyecto MED-EXTREME (planGENT, programa CIDEGENT,
Generalitat Valenciana).
Laura desarrolla su tesis doctoral bajo la supervisión de la Dr. Samira Khodayar Pardo en el marco del proyecto MED-EXTREME (planGENT, programa CIDEGENT, Generalitat Valenciana). El objetivo de este estudio es investigar la evolución de las olas de calor que afectan la península Ibérica, una de las regiones que más sufren los efectos del cambio climático. Los resultados demuestran que en los últimos 70 años la frecuencia de las olas de calor ha aumentado a un ritmo de alrededor 0.3 olas de calor más por década. La intensidad de estas también se ha visto incrementada, a un ritmo de 0.1ºC por década, y es un 65% más alta en las zonas de costa. La fecha de inicio de las olas de calor también ha variado, este tipo de fenómeno se observa alrededor de unos 15 días antes en los últimos 20 años.
Evolución del número de olas de calor por año (barras negras) con su correspondiente ajuste lineal (línea roja).
Fuente de datos: SPAIN02 (resolución 5km). Zona de estudio: España Peninsular y Baleares
La AVI apoya al CEAM en el desarrollo de una herramienta informática que facilita la gestión de las zonas forestales quemadas.
Enlace
a la nota de prensa de la
Generalitat Valenciana
Creació de la nova Unitat Mixta d'Investigació, JRU ACTRIS-SPAIN, amb
la participació de EUPHORE, en l'àmbit de l'estudi d'aerosols
atmosfèrics, núvols i gasos reactius de vida curta.
El passat 27 d'abril es va publicar oficialment en el BOE
(Resolució de 20 d'abril de 2021) el conveni que té per objecte la formalització de la
Unitat Mixta d'Investigació o Joint Research Unit (JRU ACTRIS-Spain), per a la col·laboració conjunta en projectes i programes d'investigació científica, desenvolupament i innovació tecnològica, tant nacionals com europeus en l'àmbit de l'estudi d'aerosols atmosfèrics, núvols i gasos reactius de vida curta, les interaccions entre aquests components de l'atmosfera, i els seus efectes en la qualitat de l'aire, la meteorologia i el clima.
La
Fundació CEAM juntament amb altres 10 institucions nacionals (CSIC, AEMET, UGR, CIEMAT, BSC-CNS, INTA, UVA, UMH, UV, UPC) forma part d'aquesta nova unitat mixta amb la seua instal·lació de cambres de simulació atmosfèrica
EUPHORE. Aquesta nova JRU contribueix des d'Espanya a la infraestructura d'investigació paneuropea
ACTRIS.
Cambres
de simulació EUPHORE.
ACTRIS és la infraestructura d'investigació europea sobre els components atmosfèrics de vida curta (aerosols, núvols i gasos traça reactius) en la troposfera i baixa estratosfera. Es tracta d'una infraestructura distribuïda amb punts d'observació que cobreixen tota Europa, proporcionant d'aquesta manera una visió regional. És el resultat de la consolidació i el treball sinèrgic de xarxes d'observació existents, enfocades en components concrets i desenvolupades en el marc de diferents projectes d'infraestructura de la Unió Europea (EARLINET, CREATE/EUSAAR, etc.). Actualment també inclou les cambres de simulació del projecte EUROCHAMP (European Simulation Chambers for Investigating Atmospheric Processes) del qual
EUPHORE forma part des dels seus inicis.
ACTRIS-Spain sorgeix com l'evolució natural de la col·laboració en la investigació duta a terme pels organismes que la constitueixen durant molts anys, i iniciada en la majoria dels casos mitjançant projectes d'investigació i d'infraestructura nacionals o autonòmics.
Interior
d'una de les cambres de simulació EUPHORE.
ACTRIS-Spain contribueix a les Instal·lacions Centrals i a les Instal·lacions Nacionals tant en Plataformes observacionals com exploratòries de ACTRIS. Dins d'aquestes últimes s'inclou la cambra de simulació atmosfèrica
EUPHORE pertanyent a la Fundació CEAM.
La participació de ACTRIS-Spain en la infraestructura paneuropea multiplica
l'impacte científic i socioeconòmic a escala mundial dels assoliments científics aconseguits gràcies a les inversions públiques realitzades per part d'Espanya. Facilita la col·laboració i el flux de coneixement entre tots els contribuents a la infraestructura i també amb els seus usuaris. Aquesta participació també contribueix a potenciar l'activitat del
sector privat, permetent crear productes de valor afegit a partir de dades de ACTRIS, i utilitzant la infraestructura per al desenvolupament de noves tècniques i tecnologies per a la mesura més precisa dels components atmosfèrics, així com la creació de serveis que responen a necessitats de la
societat.
Intrumentació
de les cambres de simulació EUPHORE.
Finalment, encara que no menys important, destacar que la participació en ACTRIS-ERIC facilitarà el retorn en forma de
subvencions per participació en projectes europeus, dels equips dels quals difícilment podrien formar part grups d'investigació de països que no foren membres de
ACTRIS-ERIC.
Abril 2021
Nota de premsa
Març 2021
Dues investigadores de CEAM, al costat de més de 110 experts, reclamen en una carta una acció coordinada i urgent enfront de la
COVID.
La plataforma Aireamos.org envia una carta oberta a Presidència del Govern d'Espanya, Presidències de Comunitats Autònomes i altres càrrecs públics amb responsabilitats en matèria sanitària en la qual sol·liciten una acció coordinada i urgent enfront de la pandèmia, amb una sèrie de propostes concretes per a reduir el risc de contagi per aerosols. Dos de les nostres investigadores, Amalia Muñoz i Mila Ródenas, membres també de AIREAMOS, estan entre el centenar de científics i experts dins dels àmbits d'enginyeria, virologia, medicina, veterinària, etc., que han signat la carta.
Es destaca la ventilació contínua, croada, distribuïda i amb mesura de CO₂ (CCDM), l'ús de màscares adequades i ben ajustades, amb la retirada immediata de les no segures, la promoció d'activitats en l'exterior i la implantació de normativa. Es proposa una forta aposta per la divulgació, per a comunicar de manera eficaç les idees bàsiques sobre la transmissió de SARS-CoV-2 i les mesures de prevenció.
https://www.aireamos.org/carta-a-los-gobiernos-sobre-prevencion-de-covid/
https://elpais.com/ciencia/2021-03-25/es-urgente-abordar-de-forma-coordinada-la-transmision-de-covid-por-aerosoles.html
SEGUIMENT DE L'ESTAT DE REGENERACIÓ EN L'INCENDI DE
LLUTXENT, 2018.
En el marc del projecte IMAGINA-PROMETEU estem mostrejant zones afectades per grans incendis. Amb aquesta activitat estem ampliant la nostra informació sobre els factors ambientals que determinen la regeneració després del foc i la vulnerabilitat de les comunitats vegetals a la combinació de canvi climàtic i pertorbacions. Recentment hem visitat la zona afectada per l'incendi de Llutxent de l'any 2018 i redactat un
informe.
Informe
previo: "Informe
sobre el impacto del
incendio forestal de Llutxent, 2018"
Informe TSM Mediterrani.
Hivern 2020.
Per a celebrar el dia mundial de la meteorologia, i com la nostra xicoteta primera contribució a la Dècada dels Oceans de l'ONU, hui publiquem el nové número del "Informe sobre la TSM del Mediterrani" (Hivern 2021). Recordem que es tracta d'un informe estacional (el pròxim número està previst per a la primavera de 2021) dedicat a la climatologia de la temperatura superficial de la mar del Mediterrani i a analitzar les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue9_Winter2021-val.pdf
Gener
de 2021
Novembre
de 2020
Espanya inverteix en investigació sobre el canvi climàtic i s'uneix a la iniciativa ICOS, la xarxa europea de mesurament de gasos d'efecte
d'hivernacle.
El Regne d'Espanya s'uneix al Sistema integrat d'observació del carboni (ICOS, per les seues sigles en anglés). La infraestructura d'investigació, finançada pels països europeus, mesura els gasos d'efecte d'hivernacle, com el diòxid de carboni, en tot el continent europeu i els oceans
adjacents.
Accés a nota de
premsa..
Octubre
de 2020
Informe TSM Mediterrani.
Estiu 2020.
Ja està disponible el seté número del "Informe sobre temperatura superficial de la mar en el Mediterrani" corresponent a l'estiu de 2020. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la mar al Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic. En l'última actualització es manté la tendència observada de calfament del Mediterrani amb un augment mig acumulat de 1.3 °C des de 1982 fins a
l'actualitat.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue7_Summer2020-val.pdf
Setembre
de 2020
L'ozó troposfèric amenaça els ecosistemes terrestres i la
biodiversitat.
Un nou estudi en el qual participa el CEAM revisa els efectes de l'ozó troposfèric sobre les plantes i aborda aspectes nous com els canvis que aquest produeix en les interaccions planta-insectes i planta-microorganismes del sòl.
Publicat a la revista de el grup Science:
https://advances.sciencemag.org/content/6/33/eabc1176
Comparació entre un ecosistema amb poc ozó (a dalt) i amb molt ozó (a
baix). L'ozó pot reduir la riquesa d'espècies vegetals i alterar la composició de les comunitats de plantes, produir canvis en l'abundància d'algunes espècies d'insectes (al potenciar l'acumulació de compostos en les fulles que disminueixen la seva palatabilitat), així com dificultar la comunicació planta-pol·linitzador.
Comparació entre un ecosistema amb poc ozó (esquerra) i amb molt ozó
(dreta).
Al sòl, l'ozó redueix la quantitat i la qualitat de la fullaraca i també disminueix la biomassa de les arrels i dels exsudats d'aquestes, modificant l'hàbitat i alterant la composició i estructura de les comunitats de microorganismes del sòl. Potencialment, aquests efectes poden reduir l'acumulació de C al sòl.
Juliol
de 2020
Coneix el projecte LIFE TECMINE de la mà dels socis que participen en el
projecte.
En aquest vídeo, els diferents equips tècnics que formen part del projecte ens compten el problema ambiental de les mines a cel obert en la Comunitat Valenciana i els criteris tècnics que hem aplicat per a aconseguir la restauració sostenible de la mina Fortuna.
Juny
de 2020
Informe TSM Mediterrani. Primavera 2020.
Ja està disponible el sisé número del "Informe sobre temperatura superficial de la mar en el Mediterrani" corresponent a la primavera de 2020. Aquest butlletí es publica amb caràcter estacional i està dedicat a la climatologia de la temperatura de la mar al Mediterrani i a l'anàlisi de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue6_Spring2020-val.pdf
LA SEQUERA COM A FACTOR DE SELECCIÓ EN TRETS FUNCIONALS
MEDITERRANIS.
La vegetació mediterrània està adaptada al foc i és capaç de regenerar-se després d'un incendi gràcies a certs trets funcionals. Un d'aquests trets és la coberta dura que presenten algunes
llavors.
Aquest tret tradicionalment ha sigut considerat com una resposta evolutiva al foc, ja que permet a les llavors que el posseeixen persistir a les altes temperatures dels incendis. No obstant això, el foc no és l'única pertorbació que afecta la vegetació mediterrània. La sequera és una altra pertorbació que afecta, en major o menor intensitat, cada any a la vegetació. Per tant, adaptacions que es consideren derivades del foc podrien ser adaptacions a la sequera estival mediterrània.
El foc és un factor de pertorbació recurrent en ambients mediterranis
La coberta dura de les llavors podria ser un mecanisme per a la detecció d'espais oberts. L'eliminació de la vegetació, per qualsevol mena de pertorbació, produiria un augment de les temperatures del sòl, a causa de la incidència directa de la radiació del sol. Aquestes temperatures serien especialment altes a l'estiu, i podrien arribar a trencar la coberta dura de les llavors. Aquesta ruptura permetria la germinació a la tardor, amb suficient temps perquè les plàntules puguen establir-se i créixer abans de la següent sequera estival.
En un treball publicat recentment per investigadors del *CEAM, en col·laboració amb la Universitat de Lleida, amb dades de la “Base de dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana”, pertanyent a la “Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica” s'ha obtingut una major freqüència d'espècies amb coberta dura en zones d'alta aridesa. Per contra, no es va trobar cap efecte de la freqüència d'incendis. Aquests resultats indiquen que el factor climàtic podria ser el més important en la selecció d'aquest tret i que, per tant, hem de ser cauts a atorgar al foc un paper preponderant en la selecció de certes
adaptacions.
REFER ÈNCIA.
Santana, V. M., Alday, J. G., Adamo, I., Alloza, J. A., & Jaime, B. M. (2020). Climate, and not fire, drives the phylogenetic clustering of species with hard-coated seeds in Mediterranean Basin communities. Perspectives in Plant Ecology, Evolution and
Systematics,
125545. https://doi.org/10.1016/j.ppees.2020.125545
Reduccions d'òxids de nitrogen i partícules, però augment de l'ozó a les ciutats com a conseqüència del confinament pel
COVID-19.
Publicat un estudi en el qual s'analitzen els canvis en els nivells de contaminants en quatre ciutats europees (Niça, Roma, Torí, València) i una xinesa (Wuhan) deguts al confinament per la
COVID-19.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S004896972033059X
|
• El confinament va provocar una reducció substancial dels òxids de nitrogen (NOx) a totes les ciutats (~ 56%).
• Les reduccions en partícules van ser molt més grans a Wuhan (~ 42%) que a Europa (~ 8%).
• El confinament va provocar un augment de l’ozó a totes les ciutats (17% a Europa, 36% a Wuhan). Se sap que les emissions de monòxid de nitrogen (NO) pel trànsit redueixen localment l’ozó, el que resulta en nivells més baixos d’ozó a les ciutats que a les zones rurals. El confinament limità aquest efecte, augmentant l’ozó a les
ciutats.
• A causa de la baixa radicació i pluja durant el període de confinament a València, l'increment de l’ozó va ser menor que en altres
ciutats. |
Març
de 2020
Disponible el cinqué número del “Informe sobre temperatura superficial de la mar en el Mediterrani” corresponent a l'hivern de 2020
Aquest butlletí és una iniciativa del grup de Meteorologia i Dinàmica de Contaminants, per a revisar i actualitzar periòdicament la climatologia, i la tendència de la temperatura superficial de la mar (*TSM) en la conca mediterrània, com a indicador del canvi climàtic. Aquest butlletí s'emet de manera estacional i està destinat a difondre l'estat de l'art sobre la *TSM al Mediterrani, però també pretén servir com a punt d'informació per a mitjans de comunicació i grups interessats en el canvi climàtic al Mediterrani .
En el nostre portal web en
http://www.ceam.es/SST es pot trobar informació actualitzada diàriament sobre la temperatura de la mar al Mediterrani.
Aquest butlletí és finançat pels projectes d'investigació VERSUS CGL2015-67466-R (*MICINN/FEDER), finançat pel pla Nacional d'I+D+i del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, pel projecte IMAGINA-PROMETEU (*PROMETEU/2019/110) finançat per la Generalitat Valenciana i pels fons
FEDER.
Butlletí:
Febrer
de 2020
ECI training school INDAIRPOLLNET-EUPHORE - 26th-28th February 2020, Valencia, Spain
Aquest curs, finançat per l'acció COST https://indairpollnet.eu/ , està dirigit a investigadors en l'inici de la seua carrera i se centrarà en diferents aspectes de la qualitat de l'aire en espais
interiors.
INDAIRPOLLNET busca millorar el coneixement sobre els processos químics que tenen lloc en l'aire dels espais interiors i dissenyar per a això un programa de mesures que permeten avançar en aquest
sentit.
Programa
del curs:
Desembre
de 2019
CURS IMPARTIT EN LA UNIVERSITAT DE SETIF, ALGÈRIA
“Riscos Majors a les Ciutats Mediterrànies” - "Risques majeurs"
Investigadors del CEAM i del Dpto. d'Ecologia de la universitat d'Alacant van impartir un curs de 60 hores sobre els riscos majors a les ciutats dins del marc del màster: “Ciutats; dinàmica i gestió espacial” en la universitat de Setif 1 a Algèria. Els majors riscos que amenacen a les ciutats són de dos tipus: naturals i antròpics. Els riscos naturals més freqüents en la part nord i sud del Mediterrani són les inundacions i els incendis forestals en la interface urbana-forestal. Partint de l'experiència del CEAM en aquests dos temes es va impartir el curs amb una component teòrica i sobretot pràctica ensenyant als 36 alumnes del màster com realitzar mapes de riscos d'inundacions i d'incendis prenent com a exemple diverses zones de la Comunitat Valenciana.
Exemple de mapa de risc d'inundacions, realitzats durant el curs
Màster: Ciudades; dinámica y gestión espacial (Villes; dynamique et gestion spatiale).
Titule de l'assignatura: RISQUES MAJEURS DANS LES VILLES
Activitat: Curso de 60 horas: Asignatura de “Riesgos Mayores en las Ciudades”. Master: Ciudades; dinámica y gestión espacial (Villes; dynamique et gestion
spatiale).
Lloc: Dept. De géographie, Institut d'Architecture et des Sciences de la
Terre, Université Ferhat Abbas, Sétif 1, Algérie (Universidad de Ferhat Abbas Sétif 1, Sétif, Argelia)
Data: del 05 al 11 de diciembre 2019
Modalitat: 30 horas presenciales y 30 horas a distancia
Professors: Hassane Moutahir y Jaime Baeza
Responsable de la formació: Dr. Aziz Benhamrouche, coordinador del
Grau de Geografia.
Presentació introductòria al
curs: “Risques majeurs”
ELS BOSCOS MEDITERRANIS EN
RISC.
L'efecte combinat d'incendis forestals i canvi climàtic pot transformar els boscos en
matolls.
Com a conseqüència del canvi climàtic, s'espera que la probabilitat i la intensitat de les sequeres augmenten en tota la conca mediterrània. Aquest increment d'aridesa farà que els boscos mediterranis siguen més vulnerables enfront dels incendis forestals i pot resultar en la substitució permanent de boscos de pins i alzines per matolls i herbassars. Aquesta és la conclusió a la qual arriba un
estudi desenvolupat per un grup d'investigadors teòrics i experimentals de les universitats d'Utrecht i d'Alacant, de la Fundació CEAM i altres centres d'investigació holandesos i
espanyols.
Coscolla rebrotant després d'un incendi forestal. Fotografia: Fundació
CEAM.
L'espècie frondosa més comuna en la zona mediterrània, l'alzina, està molt ben adaptada per a suportar els incendis. No és molt inflamable i li acompanya un sotabosc humit que dificulta la propagació del foc. És també molt resilient enfront del foc, ja que pot rebrotar ràpidament des del cep i l'arrel després d'un incendi. No obstant això, fins i tot aquesta espècie particularment adaptada té el seu taló d'Aquil·les. S'espera que el canvi climàtic afecte de forma especialment severa a la conca mediterrània, i les alzines i altres frondoses patiran l'impacte de condicions més seques i càlides que afebliran el seu creixement i resposta enfront del
foc.
Plantar frondoses per a mitigar l'impacte del foc
“Aquest afebliment de la resposta enfront del foc pot conduir a la desaparició d'aquests boscos en el futur” comenta Susana Bautista, de la Universitat d'Alacant. Els resultats del model suggereixen que la reforestació amb frondoses pot previndre l'expansió dels incendis forestals, accelerant la relativament baixa capacitat d'aquestes espècies per a colonitzar noves zones. No obstant això, fins i tot espècies relativament poc inflamables, com les alzines, poden estar en risc enfront dels canvis esperats en el clima per a les pròximes dècades.
Foc experimental en matoll mediterrani. Fotografia: M. Jaime Baeza
Crucial per a tots els ecosistemes del planeta
Els investigadors d'aquest treball han usat dècades de dades de camp per a parametritzar un model que inclou la resposta enfront del foc de les espècies més comunes d'arbres, arbustos i herbàcies de les muntanyes mediterrànies. Segons Mara Baudena, de la Universitat d'Utrecht, “per a predir el futur dels incendis forestals i de la vegetació en un context ambiental canviant, es necessita incorporar les respostes específiques dels grans grups de vegetació en els models, ja siguen específics de la regió mediterrània o models globals com els usats per l'IPCC, el Panell Intergovernamental per al Canvi Climàtic”.
Publicació
Baudena,
M. et al. (2019), Increased aridity drives post‐fire recovery of
Mediterranean forests towards open shrublands. New Phytol. doi:10.1111/nph.16252
Novembre
de 2019
CAP A UNA NOVA VISIÓ DE LES GESTIÓ DELS INCENDIS FORESTALS A
LES REGIONS DE CLIMA MEDITERRANI.
Un article publicat recentment en la revista
“Environmental Research Letters” proposa augmentar els esforços i les inversions en mitigació, prevenció i preparació enfront del risc, com a mesures per a millorar les estratègies de lluita contra els incendis
forestals.
Moreira,
F., Ascoli, D., Safford, H., Adams, M., Moreno, J. M., Pereira, J. C., Catry,
F., Armesto, J., Bond, W.J., Gonzalez, M., Curt, T., Koutsias, N.,
McCaw, L., Price, O., Pausas, J.G., Rigolot, E., Stephens,
S., Tavsanoglu, C., Vallejo, V.R., Van Wilgen, B., Xanthopoulos,
G. and Fernandes, P.
2019. Wildfire
management in Mediterranean-type regions: paradigm change needed. Environmental
Research Letters.
Un grup de 22 investigadors de les cinc regions de clima Mediterrani del món
(conca Mediterrània, Califòrnia, Xile, Sud-àfrica i S-SW d'Austràlia) argumenten que una focalització excessiva en l'extinció està destinada al fracàs i recomanen que les polítiques i inversions es re-equilibren entre l'extinció i la mitigació dels impactes negatius del foc. Els fonaments d'aquesta proposta es basen en les següents evidències:
L'extinció dels incendis no resol el problema:
Malgrat les despeses globals en l'extinció dels incendis forestals als països de clima mediterrani, la major part de les variacions de l'àrea cremada entre diferents anys és deguda a variacions en la meteorologia del foc. A causa del calfament global, s'espera que augmente el perill d'incendi, la magnitud dels incendis forestals i els esdeveniments extrems d'incendis incontrolats (mega-incendis). L'efecte del canvi climàtic es veurà exacerbat pels canvis que s'estan produint en els usos i gestió de sòls que comporten un augment de la quantitat i continuïtat espacial de vegetació altament combustible.
El “parany de l'extinció”. Les polítiques actuals a les regions de clima mediterrani a penes prenen en consideració el calfament del clima i l'acumulació de vegetació molt combustible en el paisatge. Aquestes polítiques han portat a l'anomenat “parany de l'extinció”: destinant la major part de les inversions disponibles per a la gestió del foc a extinció empitjora el problema a llarg termini en la mesura en què es continua acumulant vegetació altament combustible. Això, al seu torn, dificulta l'extinció a mitjà i llarg termini, produint-se incendis de major severitat i grandària en condicions meteorològiques adverses (cada vegada més freqüents), que superen la capacitat d'extinció.
Els autors conclouen que, per gran que siguen la inversió en supressió, no es podran impedir els incendis forestals extrems. El “èxit”, mesurat com a reducció de la superfície cremada en un any determinat, suposaria en realitat un cert fracàs a llarg termini ja que els incendis forestals catastròfics es veuran solament ajornats. En conseqüència, argumentem que l'efectivitat de les polítiques de lluita contra el foc no hauria de mesurar-se primàriament per la superfície cremada, sinó més aviat en funció dels danys
soci-ecològics evitats.
Aquest canvi de política no implica necessàriament una disminució de l'esforç en extinció, sinó més aviat a augmentar la inversió en mitigació, prevenció i preparació enfront del risc que s'espera que facilite menors despeses futures en extinció, mentre els paisatges, construccions i persones es fan més resilients al
foc.
Octubre
de 2019
14 MESOS DESPRÉS DE L'INCENDI DE LLUTXENT.
En una prospecció de camp per al seguiment de la regeneració de l'incendi de Llutxent de l'estiu de 2018, el *CEAM ha constatat que la vegetació presenta una ràpida regeneració, especialment en la zona del
surar. No obstant això, algunes pinedes no arribaran a aconseguir les densitats prèvies a l'incendi. La ràpida regeneració de la vegetació ha protegit de forma eficient als sòls de les intenses precipitacions
registrades, més de 1600 mm des de l'incendi.
Imatge presa el 23 d'octubre de 2019
Descàrrega de l'informe: "LA REGENERACIÓ DE LA VEGETACIÓ, 14 MESOS DESPRÉS DE L'INCENDI DE LLUTXENT".
Impactes del Canvi Global en la Comunitat Valenciana. Projecte IMAGINA
[*PROMETEU/2019/110].
La Fundació CEAM desenvoluparà en els pròxims quatre anys el projecte IMAGINA, coordinat per la Dra. Amalia Muñoz, i finançat per la Generalitat Valenciana amb un pressupost de 355.716 €, a través del Programa Prometeu 2019 per a grups d'investigació d'excel·lència.
IMAGINA investigarà les interaccions entre els ecosistemes terrestres i l'atmosfera en el marc del canvi global. En concret, s'analitzarà la vulnerabilitat de les masses forestals a la sequera i als incendis forestals i la seua capacitat d'aclimatació a un clima més àrid i extrem, l'impacte que ha tingut la reducció en l'emissió d'òxids de nitrogen produïda durant els últims anys en la qualitat de l'aire i quin és el paper que la vegetació pot tindre en la modificació del cicle hídric i en la reducció dels efectes dels contaminants atmosfèrics.
Sobre aquest coneixement científic es pretén desenvolupar estratègies de mitigació i adaptació al canvi climàtic i global per a la Comunitat Valenciana i, per extensió, per a gran part de la Conca Mediterrània.
Setembre
de 2019
Mesa de concertació de l'incendi de Beneixama 2019 (1 d'octubre de 2019).
Amb motiu de la celebració de la Mesa de concertació de l'incendi de Beneixama, es presentarà l'informe sobre l'impacte de l'incendi forestal i l'avaluació de l'impacte del temporal de pluges de mitjan setembre en la zona cremada.
Descàrrega de l'informe
L'ozó continuarà sent un amenaça per a la vegetació independentment de la deposició atmosfèrica de nitrogen.
Danys per ozó en una fulla
Les zones amb nivells elevats d'ozó solen presentar també nivells alts de deposició atmosfèrica de compostos nitrogenats. L'ozó és el contaminant atmosfèric que causa un major impacte en la vegetació, ja que produeix danys en les fulles i afecta a la fotosíntesi de les plantes, reduint la seua productivitat. Un excés de nitrogen depositat sobre la vegetació per via atmosfèrica pot causar una reducció en la biodiversitat dels ecosistemes i una major susceptibilitat de les plantes a altres estressos, si bé es produeix també un efecte fertilitzant que pot afavorir el creixement. Diversos estudis experimentals han abordat l'efecte combinat de tots dos tipus de contaminació, però fins al moment no es tenia una visió de síntesi sobre si la fertilització associada a la deposició de nitrogen podia incrementar o disminuir els efectes de l'ozó.
https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1365-2435.13422
Aquest
estudi, que ha revisat totes els articles científics existents sobre aquest tema, ofereix per primera vegada aqueixa visió de síntesi, considerant a més els diferents grups funcionals de plantes. Es conclou que la deposició de nitrogen no altera significativament els efectes negatius de l'ozó sobre la fotosíntesi, el creixement o la biomassa de la vegetació natural. Aquests resultats són rellevants per als models que aborden els efectes de l'ozó sobre la vegetació en un context de canvi global.
Agost
de 2019
El CEAM ha realitzat l'informe urgent sobre l'impacte de l'incendi forestal de Beneixama 2019.
En aquest informe es descriu l'avaluació de l'impacte ecològic de l'incendi que va afectar el terme municipal de Beneixama el 15 de juliol i es realitzen recomanacions per a la gestió
postincendi de la zona cremada.
Descàrrega de l'informe
Juliol
de 2019
Candidatus Phytoplasma pini (C. P. pini): un paràsit que afebleix els nostres
boscos.
Morcillo,
L.; Gallego, D.; González, E.; Vilagrosa, A. Forest Decline Triggered
by Phloem Parasitism-Related Biotic Factors in Aleppo Pine (Pinus
halepensis). Forests 2019, 10,
608. https://www.mdpi.com/1999-4907/10/8/608
El fenomen de decaïment forestal s'ha relacionat amb la interacció entre esdeveniments climàtics extrems, com a sequeres i onades de calor severes, i agents biòtics tals com insectes o altres microorganismes causants de plagues. Un d'aquests factors biòtics responsable de malalties forestals és
Candidatus Phytoplasma pini, un bacteri sense paret cel·lular paràsita del floema que està afectant negativament els boscos secs i
semiàrids de la península. La seua presència ha sigut detectada a Andalusia, Madrid, Múrcia i Comunitat Valenciana i també en altres països d'Europa com Polònia, Lituània i República
Txeca.
El nostre estudi pretén determinar els efectes que causa aquest paràsit en el pi blanc
(Pinus halepensis Mill.) comparant entre rodals sans i rodals amb signes de decaïment, a través del mesurament de variables com la composició terpènica del floema, el contingut en carbohidrats no estructurals, i altres variables morfològiques i fisiològiques, així com la possible sinergia amb altres agents biòtics, com els escolítids. La determinació per
PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa) va confirmar la infecció per C. P.
pini en tots els rodals estudiats, independentment de la presència de simptomatologia visible. No obstant això, els símptomes visibles només ocorrien en pins sotmesos a major estrés hídric. La composició terpènica d'arbres de rodals en decaïment, va diferir dels arbres de rodals sans, la qual cosa va poder relacionar-se amb posteriors atacs d'escolítids, quan els pins estaven prèviament afeblits per l'afecció de
C. P. pini.
Els nostres resultats indiquen que els factors biòtics, com a
C. P. pini, que afecten el floema pot ser factors desencadenants del decaïment forestal relacionat amb la sequera i suggereixen que les afeccions del floema poden jugar un paper important en processos de decaïment durant sequeres
extremes.
Participació en el curs "Nuevas Tecnologías Aplicadas en la Restauración de Explotaciones Mineras".
Investigadors del
CEAM van formar part d'aquest curs, orientat a la formació en les noves tecnologies aplicades en restauració d'explotacions
mineres. Informació del
curs...
L'ozó: un contaminant que estimula a les plantes a baixes
concentracions?
El CEAM ha participat en la publicació de dos estudis en els quals es conclou que en molts casos l'ozó produeix una estimulació de les plantes a dosis baixes i un efecte nociu a nivells més
elevats, una vegada se sobrepassa un llindar. Aquest nou enfocament qüestiona que les relacions de resposta fins ara utilitzades en l'avaluació de riscos d'aquest contaminant hagen de ser
lineals i obri una nou camp tant per al disseny experimental com per a la
re-avaluació de les dades existents.
L'ozó es considera que és el contaminant atmosfèric més nociu per a les plantes a nivell mundial, causant pèrdues milionàries de producció en els cultius i productivitat dels boscos. No obstant això, la majoria dels estudis experimentals per a conéixer els seus efectes es basen en relacions
lineals entre diferents variables de resposta
(per exemple, reducció de biomassa, producció, fotosíntesi…) i una diferent exposició a aquest contaminant. Quasi tots aquests els estudis inclouen tractaments amb nivells elevats d'ozó i assumeixen respostes
lineals, no centrant-se en les respostes a nivells baixos.
Dos treballs publicats en 2019 per un equip internacional d'investigadors en els quals participa el CEAM han revisat tota la literatura existent sobre les relacions exposició-resposta de plantes a l'ozó. En aquests estudis es conclou que moltes vegades aquestes relacions no són realment
lineals, sinó bifàsiques, produint-se una estimulació a dosis baixes i un efecte nociu a nivells més
elevats, una vegada se sobrepassa un llindar. Per tant, a baixes concentracions i en determinades condicions, aquest contaminant pot produir un augment en algunes de les variables estudiades i pot observar-se, per exemple, una major activitat fotosintètica. En aquests casos, l'ozó no seria realment perjudicial per a les plantes.
Aquest nou enfocament posa de manifest la necessitat de més estudis amb nivells baixos d'ozó i qüestiona que les relacions de resposta fins ara utilitzades en l'avaluació de riscos d'aquest contaminant hagen de ser
lineals, la qual cosa obri una nou camp tant per al disseny experimental com per a la
re-avaluació de les dades existents.
Els dos articles publicats poden consultar-se en les revistes:
Environmental Research:
http://doi.org/10.1016/j.envres.2019.108527
Science of the Total Environment:
http://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.08.264
Curs “Field Training” de la Universitat de Wageningen.
L'estació experimental de Majadas de Tiétar acull un any més el curs “Field Training” de la Universitat de Wageningen sobre interaccions entre sòl, vegetació i
atmosfera.
Un grup de 24 estudiants de la universitat de Wageningen van realitzar del 23 de Juny fins a l'1 de Juliol 2019 activitats experimentals relacionades amb l'anàlisi del cicle de carboni i balanç d'energia en ecosistemes, en l'estació experimental de la Fundació CEAM en Majadas de Tiétar. Les activitats inclouen formació en diverses tècniques de mesures, disseny experimental, anàlisi de dades en el context de micro-meteorologia, ecofisiologia, processos biogeoquímics, ciència del sòl i del canvi climàtic.
PERFECT LIFE: Article de divulgació en
"La Huerta Digital".
PERFECT és l'acrònim en anglés d'un projecte d'investigació LIFE, “Reducció de l'ús i emissió de productes fitosanitaris al medi ambient per mitjà de ferramentes i tecnologies de fàcil ús”, finançat per la Unió Europea.
PERFECT LIFE pretén demostrar que és possible reduir la contaminació ambiental per fitosanitaris i els seus compostos associats, per mitjà de ferramentes d'ajust del volum òptim (OVRA) i tecnologies per a la reducció de les pèrdues en l'aplicació (deriva, SDRT), disminuint el risc per a la fauna, la flora i els sers humans, a més del consegüent estalvi econòmic, tot això sense comprometre la producció.
https://lahuertadigital.es/perfect-life-reducir-la-contaminacion-ambiental-fitosanitarios/
Maig
de 2019
Primer número del “Informe sobre temperatura superficial del mar al
Mediterrani”.
El departament de Meteorologia i Dinàmica de Contaminants presenta el primer número del “Informe sobre temperatura superficial del mar al Mediterrani”. Aquest informe, que es publicarà periòdicament amb caràcter estacional, analitzarà l'estat de la temperatura del Mediterrani i de les seues tendències climàtiques, com a indicador clau del canvi climàtic en els sistemes oceànics i, especialment, en la conca mediterrània.
http://www.ceam.es/ceamet/SST/REPORTS/CEAM_Mediterranean_SST_report_Issue1_Winter2019-val.pdf
Presentación general de
EUROCHAMP-2020.
Una entrevista de 10 minutos del coordinador de EUROCHAMP-2020 en la que se explica la ciencia de las cámaras de simulación atmosférica y se presenta la Actividad Integrada EUROCHAMP-2020 financiada por la UE, sus componentes y el futuro.
https://www.youtube.com/watch?v=osOxE5VOuEc
Abril
de 2019
Publicada una Guia de Bolets i Líquens de la Devesa de l’Albufera de València.
A la guia es descriuen i fotografien més de dos-cent taxons, alguns dels quals es troben únicament en esta zona en tota la Comunitat Valenciana. L’obra recull, d’una manera senzilla i il·lustrada, el coneixement fins ara dispers sobre aquest important component de la biodiversitat d’aquesta zona protegida, contribuint a la seua valorització i estima per part dels
ciutadans.
Els autors del llibre, publicat per l’Ajuntament de Valencia, són membres de la Societat Micològica Valenciana, la Universitat de Valencià i Vicent Calatayud per part del
CEAM.
El Llibre ja està disponible tant en la llibreria municipal (Pl. Ajuntament), com en la majoria de llibreries de la
ciutat.
ISBN: 978-84-9089-138-4
Març
de 2019
La
Comissió Europea ha publicat recentment una avaluació de la
investigació europea realitzada sobre incendis forestals en les
últimes dècades, en la perspectiva de millorar les polítiques de
prevenció, extinció i restauració, i de promoure una visió integrada
de la gestió del foc en la Unió Europea.
TALLER PARTICIPATIU DE RESTAURACIÓ ECOLÒGICA
El passat 6 de març CEAM i Universitat d'Alacant van organitzar en l'Ecomuseu de Bicorp (València) una reunió de treball amb el títol
Taller de Restauració Ecològica en el LIC Muela de Cortes – Caroche per mitjà de Procés
Participatiu. La reunió va comptar amb una gran assistència de representants de grups d'interés de tota la Demarcació Forestal d'Enguera (València). En ella es va presentar un resum dels resultats aconseguits en el projecte TERECOVA
(https://recuperandonuestrospaisajes.org/) en el que es van identificar àrees prioritàries per a la restauració basades en un procés participatiu que va incorporar les demandes i aspiracions de la
societat.
La segona part del taller es va dedicar a l'aplicació d'estos resultats a un projecte d'actuació en el LIC Muela de Cortes – Caroche que durà a terme la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural a través del Servici de Vida Silvestre. Els debats generats van aportar indicadors i consideracions que ajudaran a millorar la qualitat dels projectes de restauració que es realitzen en la zona.
Volem agrair a l'Ajuntament i a l'Agència de desenrotllament local de Bicorp les facilitats i atencions prestades per a la celebració del taller.
Febrer
de 2018
Desembre
de 2018
Desenrotllament d'un procés participatiu per a la identificació de prioritats en restauració forestal.
Investigadors de la Fundació CEAM en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, han implementat en la demarcació forestal d'Enguera els protocols elaborats en el marc del Projecte Ferramentes per a la planificació territorial de la restauració a la Comunitat Valenciana (TERECOVA). El projecte ha desenrotllat ferramentes per a identificar zones prioritàries per a restauració ecològica en paisatges mediterranis degradats, a través de processos participatius que integren la visió i les aspiracions de la població local.
En la metodologia desenrotllada, en primer lloc, es van identificar els grups vinculats a la zona d'estudi i/o a la temàtica del projecte. Membres representatius de cada grup van ser invitats a participar en les diferents etapes del procés participatiu. A partir de les entrevistes personals es van identificar 23 servicis ecosistèmics i 21 criteris que podrien utilitzar-se per a prioritzar actuacions de restauració ecològica en la Demarcació. Finalment, es van elaborar dos enquestes telemàtiques a fi d'obtindre una ponderació dels servicis ecosistèmics i criteris per a restauració
identificats.
Els servicis més valorats van ser: Existència d'hàbitat per a plantes i animals, Aigua disponible i Fertilitat del sòl mentres que els servicis Socio-culturales van obtindre una baixa ponderació. Respecte als criteris per a restauració, van ser més valorats els relacionats amb el risc i recurrència d'incendis i risc d'erosió (Zones clau per a reduir el risc d'incendis forestals, Zones que han patit incendis recurrents i Zones clau per a reduir el risc d'erosió).
A partir de la informació obtinguda s'ha elaborat un mapa que mostra la provisió de servicis ecosistèmics en la demarcació (Figura 1) i un altre mapa que integra els criteris de restauració i permet identificar zones prioritàries per a realitzar accions de restauració ecològica (Figura 2).
|
|
Figura 1. Escala relativa de prioritats per a la restauració. Les zones assenyalades amb roig indiquen zones amb la major prioritat de restauració. |
Figura 2. Valoració relativa dels servicis ecosistèmics en la demarcació forestal d'Enguera. Les zones assenyalades amb roig indiquen zones amb alta provisió de servicis ecosistèmics. |
La metodologia desenrotllada es validarà en el LIC Muela de Cortes -Caroche, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant, VAERSA i el Servici de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana.
Novembre
de 2018
L'ozó causa reduccions en la biomassa dels xops d'un 4% des del període preindustrial.
Un estudi meta-analític del CEAM amb investigadors xinesos conclou que els nivells actuals d'ozó han causat una reducció en la biomassa dels xops del 4% des del període preindustrial. L'augment dels nivells en el futur, tal com prediuen els models, augmentarien les pèrdues fins a un 33%. Els xops són plantes molt sensibles a aquest
contaminant.
L'estudi s'ha publicat a la revista
Science of the Total Environment:
Feng, Z.,
Shang, B., Gao, F., and Calatayud, V., 2019. Current ambient and elevated ozone effects on
poplar: A global meta-analysis and response relationships. Science of the Total
Environment, 654: 832-840. http://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2018.11.179
Octubre
de 2018
Jornada de presentació del nou projecte LIFE sobre "Reducció de l'ús i emissió de plaguicides al medi ambient per mitjà de ferramentes i tecnologies de fàcil ús".
Dilluns 29 d'octubre: jornada de presentació del nou projecte LIFE sobre "Reducció de l'ús i emissió de plaguicides al medi ambient per mitjà de ferramentes i tecnologies de fàcil ús". PERFECT LIFE (LIFE 17/ENV/ÉS/000205, en la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural.
Està dirigit a públic en general, tècnics del sector agrari, mediambiental, i
agricultors.
PROGRAMA
Setembre
de 2018
El CEAM participa en el
"Grupo Operativo para la reducción de
GEI" .
El passat 18 de setembre es va aprovar la concessió d'ajudes per a la formació de grups operatius supraautonòmics en relació a l'associació
AEI-AGRI en el marc del Programa Nacional de Desenrotllament Rural 2014-2020.
Entre els grups que tindran ajuda per a la seua formació, es troba Grup Operatiu per a la reducció de gasos d'efecte d'hivernacle en el sector porcí,
en el que participa la Fundació CEAM.
|
Formada
per: PigCHAMP Pro Europa S.L. (representant), l'Associació Nacional de Productors De Bestiar Porcí
(ANPROGAPOR), Basque Centre for Climate Change (BC3), Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani
(CEAM), Federació d'Explotacions Acreditades Sanitàriament
(FEASPOR), l'ADS d'Ejea i l'Associació Agrària de Jóvens Agricultors
(ASAJA). Com a membres subcontractats participen VEPORSE, l'Institut Basc d'investigació i desenrotllament Agrari
(NEIKER-Tecnalia) i el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA Aragó). |
L'objectiu d'este grup operatiu és realitzar un pla de treball detallat per a la valoració i promoció d'innovacions tecnològiques que permeten una reducció de l'emissió de GEI en el sector porcí a través de la publicació d'una guia de divulgació de tècniques de reducció de GEI per al sector porcí.
La formació d'este grup operatiu és una actuació cofinançada per la Unió Europea. dels 58.130,66 € de subvenció màxima concedida, el 80% està finançat amb fons del FEADER i el 20% restant per
l'AGE. Estes ajudes s'emmarquen en el Programa Nacional de Desenrotllament Rural 2014-2020 i és la Direcció General de Desenrotllament Rural i Política Forestal del Ministeri
d'Agricultura, Pesca i alimentació l'autoritat de gestió encarregada de l'aplicació d'ambdós.
El Patronat de la
Fundació aprova el Pla Estratègic 2018-2021
El patronat de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani
(CEAM), presidit per la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha aprovat el Pla Estratègic per al període 2018-2021.
Amb aquest segon pla s'emmarquen els objectius del CEAM en tres grans eixos estratègics i s'encaixen les seues actuacions en el sistema valencià
d'I+D+i.
Pla Estratègic 2018-2021
Agost
de 2018
El CEAM ha realitzat l'informe urgent sobre l'impacte de l'incendi forestal de
Llutxent, 2018, per a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
En este informe es descriu l'avaluació de l'impacte ecològic de l'incendi que va afectar els termes municipals
d'Ador, Barx, Gandia, Llutxent, Pinet, Quatretonda i Rótova, amb una superfície total de 3.270 ha (3.146 ha en terreny
forestal).
L'incendi es va iniciar el 6 d'agost i va ser extingit el dia 12.
La prospecció de camp s'ha realitzat durant els dies 14,16 i 17
d'agost.
Informe
incendi Llutxent, 2018
Juliol
de 2018
L'Agència Espacial Europea realitza vols hiperespectrals sobre una estació de fluxos del CEAM.
L'Agència Espacial Europea (ESA) ha realitzat a l'estació de Majadas de Tiétar, gestionada pel
CEAM, dues campanyes de preparació de la missió FLEX (FLuorence Explorer), el vuitè
"Earth Explorer" del programa d'observació de la terra de la ESA. Es van realitzar vols per recollir imatges de sensors
hiperespectrals aeroportats (HyPLANT el 24 de juny, APEX el 16 de
juliol), coincidint amb passades del satèl•lit Sentinel-3B.
Més de 20 investigadors europeus van participar en la
instal•lació de diversos equips específics i la realització de nombroses mesures de camp
(ecofisiològiques, reflectància, fluorescència, biomassa, nutrients, ...). Els centres
implicats, a més del CEAM, han estat el Max PlanckInstitute (BGC-MPI,
Jena), el CSIC, l'INIA i les Universitats d'Extremadura, Granada, Innsbruck, per a les mesures in-situ, i
l'ESA, el
Forschungszentrum Jülich i Czck Globe per la part teledetecció. L'estació és un dels 5 llocs experimentals seleccionats a tota Europa per a aquesta campanya de
l'ESA.
L'estació de fluxos de Majadas de Tiétar és actualment la més equipada del sud d'Europa ja que compta amb 6 torres de mesures de fluxos per
"eddy covariance" totalment instrumentades, lisímetres,
sap-flows, més de 100 sensors de temperatura i humitat del sòl, així com 3 torres radiomètriques, una d'elles amb un sistema FLOX de mesures hiperespectrals i de fluorescència
passiva, que aporta dades contínues tant de la coberta arbòria com de la pastura. Aquest últim equipament és operat pel
BGC-MPI i ha estat clau per a selecció de l'estació per part de l'ESA.
CEAM participa en el primer llibre sobre danys visibles per ozó en plantes de la
Xina.
Un investigador del CEAM és coautor de la primera guia dedicada a descriure els danys per ozó en 49 plantes
xineses. Atès que els danys visibles per ozó són l'única evidència clara de l'impacte per aquest contaminant al
camp, el seguiment d'aquests danys s'ha incorporat en programes de seguiment de la salut forestal a Europa i Amèrica del
Nord, però no a Àsia. La informació del llibre serà útil com a referència per avaluar el risc de l'ozó per a la vegetació a la
Xina. El CEAM té una dilatada experiència en aquest tipus d'estudis, ja que ha participat en programes internacionals de Nacions Unides com
l'ICP-Forests i ha col•laborat amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació sobre aquesta temàtica des de l'any 2000. També ha desenvolupat un lloc web de danys per ozó:
http://www.ozoneinjury.org/
La societat decidix com restaurar els paisatges cremats i degradats de la Comunitat Valenciana.
Després
d'un incendi forestal o l'abandó d'una pedrera, les mesures per a
recuperar la naturalesa danyada no sempre tenen en compte a les
poblacions afectades. Per això, un equip multidisciplinari
d'universitats, centres d'investigació i ONG ha posat en marxa un
projecte pioner per a definir com i on cal aplicar mesures de
restauració ecològica per a recuperar els nostres paisatges, i fer-ho
d'una manera participatiu, integrant la visió i les aspiracions de la
població. Demà, dijous 5 de juliol, se celebra un taller a Alacant amb
la participació d'agricultors, empreses turístiques, ONG, tècnics de
l'administració o caçadors, per a explorar iniciatives de restauració
en esta zona del sud d'Alacant, una de les dos àrees pilot del projecte.
Recuperar
boscos cremats, crear zones humides, renaturalitzar el llit d'una rambla
o un riu, restaurar zones en risc de desertificació… són alguns
exemples de restauració ecològica –la recuperació d'ecosistemes
degradats, danyats o destruïts– que es realitzen en paisatges
mediterranis de la Comunitat Valenciana. Unes mesures que ajuden a la
naturalesa i oferixen beneficis a la societat com la lluita contra el
canvi climàtic, el control d'inundacions o la recuperació del valor
estètic d'eixos paisatges degradats.
No
obstant això, a vegades estes iniciatives no estan correctament
planificades, no compten amb el suport de la població local o no actuen
sobre les àrees prioritàries. Per a millorar esta situació,
investigadors de la Universitat d'Alacant, la Universitat de Barcelona,
el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, la Fundació Centre
d'Estudis Ambientals del Mediterrani i WWF, han posat en marxa el
projecte ‘Recuperando nuestros paisajes
(TERECOVA)’,
que busca desenrotllar ferramentes per a determinar què i on s'ha de
restaurar, començant per dos iniciatives pilot a la Comunitat
Valenciana.
Notícia
completa en WWF: La sociedad decide cómo restaurar los paisajes quemados y degradados de la Comunidad
Valenciana
Maig
de 2018
L'aplicació de llots de depuradora millora la taxa de segrest i el balanç global de C en repoblacions forestals de Pinus halepensis.
Un article recentment publicat en la revista Land Degradation & Development
(DOI: 10.1002/ldr.2897) posa de manifest els beneficis d'utilitzar llots de depuradora en reforestacions de pi blanc des del punt de vista del segrest de C. El treball revisa diverses experiències de la Fundació CEAM de plantació de brinzales de Pinus halepensis amb aplicació de biosólidos. Estes inclouen un ampli rang de dosi d'aplicació, tipus de
llot, i temps d'avaluació des de la plantació.
Els autors han avaluat distintes fraccions de C a escala de clot de plantació i seleccionat el millor dels tractaments en cada zona experimental en funció de l'àrea basal dels
mateixos. En totes les experiències almenys un tractament d'aplicació de llot va millorar l'èxit de la repoblació al combinar la supervivència i el creixement dels
pins. Les fraccions de C més sensibles a les esmenes van ser l'acumulació de fullaraca
i, especialment, la biomassa radicular en els primers 20 cm de sòl.
Els tractaments que van mostrar millors combinacions de supervivència i creixement dels pins van incrementar entre 0.046 a 0.293 kg C m2
any-1 les taxes anuals d'acumulació de C en relació als seus respectius
controls. Açò pot representar un efecte positiu a més llarg termini de l'aplicació de biosólidos sobre el segrest de C, representant una millora del balanç de C en reforestacions de zones Mediterrànies
degradades.
https://doi.org/10.1002/ldr.2897
Plantes per millorar la qualitat de l'aire interior.
Investigadors del CEAM han participat en un article publicat a la revista
Trends in Plant Science on es proposa l'ús de plantes per millorar la qualitat de l'aire interior, una solució que fins ara ha estat
subexplotada. En els edificis s’acumulen diferents contaminants degut a les emissions dels mobles,
catifes, gas o productes de neteja entre altres, que són tòxics o fins i tot potencialment carcinògens com és el cas del
formaldehid. En aquest article s'han identificat diversos aspectes que s'han d’estudiar en el futur per millorar el potencial de les plantes per tal de crear espais interiors més
sans.
Fins ara les plantes d'interior es seleccionen amb criteris estètics i no en base a criteris científics. Per això, és important conèixer els diferents mecanismes pels quals les plantes contribueixen a eliminar els contaminants i així poder triar les plantes d'interior més
adequades. S'haurien de potenciar les plantes que mostren una major capacitat d'absorció dels contaminants a través dels estomes
(porus per a l'intercanvi de gasos) de les fulles, augmentant si és necessari la
il•luminació per augmentar aquesta absorció. A més, les plantes presenten poblacions de microorganismes associats a les arrels que també contribueixen a eliminar els
contaminants, pel que s'hauria de seleccionar aquelles espècies que presenten els microorganismes més
eficients. Pel contrari, s'han d'evitar les plantes que poden produir
al•lèrgies o que emeten compostos volàtils orgànics, ja que aquests reaccionen en l'aire amb compostos oxidants i es formen compostos secundaris perjudicials per a les persones. En el
futur, el disseny dels espais interiors, especialment en els llocs de
treball, hauria d'incloure sistemes mixtos basats en purificadors d'aire i una selecció de plantes que puguen millorar la qualitat de l'aire interior d'una manera efectiva i més sostenible.
L'article pot
descarregar-se ací: https://doi.org/10.1016/j.tplants.2018.03.004
Abril
de 2018
Nova pàgina web (http://www.ceam.es/SST) dedicada al seguiment i anàlisi de la temperatura del mar en el
Mediterrani..
El Àrea de Meteorologia i Dinàmica de Contaminants del CEAM ha llançat una nova pàgina web
(http://www.ceam.es/SST) dedicada al seguiment i anàlisi de la temperatura del mar en el
Mediterrani. En esta nova web es mostren, a partir de dades obtingudes des de satèl·lits meteorològics, tant mapes amb les últimes dades disponibles de temperatura del mar com a mapes amb valors mitjans climatològics que s'estenen des de 1982 fins a
l'actualitat.
Esta web, emmarcada dins del projecte d'investigació VERSUS
(http://www.ceam.es/versus), ha sigut destacada com a exemple d'ús de dades del Programa Europeu d'Observació de la Terra
Copernicus. Concretament, s'utilitzen per a l'anàlisi de temperatura del mar dades subministrades pel Copernicus Marine Environment Monitoring Service
(CMEMS).
Es pot consultar la referència al CEAM en la web de CMEMS en:
http://marine.copernicus.eu/usecases/monitoring-intense-rain-events-mediterranean-sea-area/
La nostra estació experimental de Majadas de Tiétar acull a un curs del programa europeu de formació TRUSTEE (Training on Reme't Sensing for Ecosystem
Modeling).
L'estació
experimental va ser implementada per la Fundació CEAM al maig de 2003
en la devesa bouenca de Majadas de Tiétar amb la instal·lació de la
torre de fluxos de CO2 i H2O en el marc de projectes d'investigació
europeus destinats a estudiar el balanç de carboni dels ecosistemes
terrestres. És actualment l'estació de mesura de fluxos en ecosistemes
terrestres més completa i avançada de la península Ibèrica i del sud
d'Europa. En l'estació col·laboren investigadors del CEAM, del CSIC,
de la Universitat d'Extremadura i del Max Planck Institute (Jena,
Alemanya) per a estudiar els efectes del canvi climàtic sobre els
ecosistemes de devesa amb un enfocament multidisciplinari.
Del
12 al 19 de Març es va organitzar el curs formatiu sobre “Disseny
experimental i recol·lecció de dades (dades biofísiques de camp,
teledetecció)” del programa Europeu TRUSTEE (Training on Reme't
Sensing for Ecosystem Modeling), que va acollir 16 jove investigadors
europeus en formació. El curs formatiu es va concloure amb un acte de divulgació en el poble de Majadas del Tiétar
on es va presentar un xicotet vídeo divulgatiu
sobre els estudis que es realitzen en l'estació experimental.
Març
de 2018
COL•LABORACIÓ AMB XILE
El Ministeri d'Educació de Xile ha finançat un projecte de
col•laboració i intercanvi entre el Departament d'Ecologia Aplicada de la Universitat Catòlica de Xile i el
CEAM.
A principis de 2018 s'ha iniciat un projecte de
col•laboració i desenvolupament amb el departament d'Ecologia Aplicada i Sostenibilitat de la Univ. Catòlica de Santiago de
Xile. A partir de la visita realitzada pel Dr. E. Arellano durant l'estiu de 2017, es va sol•licitar a la CONICYT
(Ministeri d'Educació de Xile) la creació d'una xarxa per a l'intercanvi d'experiències i coneixements en el camp de la Restauració Ecològica de Ecosistemes i Impactes dels Incendis
Forestals. A principis d'aquest any es va aprovar i té una durada de 2 anys en els quals es realitzaran visites conjuntes per part d'ambdues
institucions, s'organitzaran tallers i seminaris i es dissenyaran assajos conjunts que permetin millorar les tècniques de restauració en els dos països.
Febrer
de 2018
Visita del nou Secretari Autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Francisco Javier Quesada, i del Sotssecretari de la Conselleria
d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Cclicmàtic i Desenvolupament Rural, Jose
Moratal.
20 de febrer de 2018.
Van
visitar la instal·lació EUPHORE detallant les principals línies
d'actuació en marxa i a continuació es van reunir amb els responsables
de les distintes àrees d'investigació exposant-los els projectes en
curs i la importància dels mateixos per a la societat valenciana.
En
la foto el Secretari Autonòmic amb la Directora Executiva i alguns dels
responsables d'investigació.
PRESENTACIÓ
DELS RESULTATS DEL PROJECTE SILCO “Potenciales hídricos, contenido en
agua y clorofila en acículas y caracterización morfológica, foliar y
de ramillos”.
El
passat dia 20 de febrer es va realitzar la presentació dels resultats
del projecte SILCO que s'ha desenvolupat durant l’any2017. Este
projecte ha sigut finançat per la Conselleria de Medi Ambient,
Administració Local i Ordenació del Territori (D.G. de Medi Ambient)
de la Comunitat de Madrid a través de l'empresa mediambiental SILCO
S.L.
i ha participat el CEAM i l'empresa ECONEX.
En
aquest projecte s'han estudiat processos de decaïment i mortalitat en
pinedes del sud de Madrid. Els resultats es van presentar en un acte
coordinat per D. Jesús Montoro i introduït per D. Felipe Ruza
(Subdirector de Conservació de Medi Natural).
RESUM
EXECUTIU DE L'INFORME FINAL
Després
de la presentació va haver-hi una sessió de discussió amb els tècnics
de medi ambient i ajuntaments sobre la problemàtica que estan observant
des de fa uns quants anys en aquestes pinedes de pi blanc (Pinus
halepensis).
El CEAM imparteix un seminari sobre Contaminació per Ozó i Vegetació en el Ecological Science Frontier Forum de l'Acadèmia de Ciències de la
Xina.
El Dr. Vicent Calatayud ha impartit un seminari sobre contaminació per ozó i vegetació al Mediterrani convidat per l'Acadèmia de Ciències de la Xina a Pequín. En ell es van donar a conèixer les línies d'investigació del CEAM a diversos investigadors
xinesos.
Es van abordar les especificitats de la problemàtica de l'ozó per a les plantes mediterrànies, algunes de les quals presenten adaptacions que les fan més tolerants a l'estrès
oxidatiu. Aquesta característica requereix el desenvolupament de nivells crítics d'ozó específics per a cultius i vegetació mediterrània. El CEAM ha participat en la proposta de diversos dels Nivells Crítics per a la vegetació que es recullen en el recent "Manual sobre Metodologies i Criteris per Modelitzar i Mapejar les Càrregues i Nivells Crítics i els
Efectes, Riscos i Tendències de la Contaminació Atmosfèrica" del Conveni de Contaminació Atmosfèrica Transfronterera a Llarga Distància de la CEPA
(Nacions Unides), publicat el 2017.
De particular interès per als investigadors xinesos van ser els resultats dels projectes sobre mesures de fluxos d'ozó a les torres de fluxos del
CEAM.
En l'actualitat el CEAM col•labora amb investigadors xinesos en diversos estudis sobre efectes de l'ozó sobre la vegetació, algun d'ells des d’una perspectiva global.
Gener
de 2018
Presentació del LIFE TECMINE en la IV Jornades de Mineria i Desenvolupament Sostenible de Villar del Arzobispo.
El projecte LIFE
TECMINE, impulsat per la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria
d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, va ser presentat el passat 20 de gener en les IV Jornades Mineria i Desenvolupament Sostenible, organitzades per la Coordinadora per la Serrania Viva en la localitat valenciana de Villar del Arzobispo.
Llegir
més: https://goo.gl/1VoMu2
Primer any de resultats de l'experiment manipulatiu de precipitació en l'estació experimental de Teresa de Cofrents
(projecte
SURVIVE-2 PN I+D+I, CGL2015-69773-C2-2-P).
L'estació experimental de Teresa de Cofrents
(València) es va establir a l'hivern de 2016,en el marc del projecte
SURVIVE-2. En ella s'estan duent a terme treballs d'investigació per a avaluar l'impacte dels canvis en el règim de
precipitacions, a escala de comunitat. En l'estació es distribuyen12 parcel·les de 3x3m que inclouen quatre nivells de disponibilitat hídrica. Les parcel·les estan equipades per a controlar variables abiòtiques i volum d'aigua
exclosa. El seguiment inclou l'estructura i composició de la comunitat, productivitat aèria i subterrània, taxa de descomposició de la
fullaraca, i patró fenològic i de creixement de les espècies vegetals
dominants.
Resultats
del primer any:
https://www.researchgate.net/publication
Investigador responsable: Alejandro Valdecantos
La temperatura del Mediterrani ha augmentat 1.27 graus de mitjana en els últims 35
anys, segons investigadors del CEAM.
Segons l'estudi d'investigadors de la Fundació Centre d'Estudis Ambientals del
Mediterrani, publicat en un número especial de la revista Pure and Applied
Geophysics, la temperatura del mar Mediterrani ha augmentat 1.27 graus de mitjana en les tres últimes dècades.
Este calfament del mar s'ha accelerat en els últims 20
anys, probablement a causa de l'acumulació de vapor d'aigua i contaminants en la conca mediterrània.
Llegir
més..
Cita del artículo: Sea Surface Temperature in the
Mediterranean: Trends and Spatial Patterns (1982–2016). Pastor, F., Valiente,
J.A. & Palau, J.L. Pureand Applied Geophysics. (2017).
https://doi.org/10.1007/s00024-017-1739-z
Desembre
de 2017
INCENDIS A CALIFÒRNIA: Intercanvi d'experiències entre el FOREST
SERVICE (USDA) i el Programa d'Investigació Forestal del CEAM.
El
Departament d'Estat dels Estats Units ha invitat Ramón Vallejo,
Director Científic del CEAM, a participar en un intercanvi
d'experiències amb tècnics del Forest Service (USDA) i la
Universitat de California-Davis amb l'objectiu de desenrotllar noves
estratègies i ferramentes per a la gestió de zones cremades.
En
el transcurs de la visita, Ramón Vallejo ha intercanviat coneixements
sobre ecologia i resposta dels ecosistemes mediterranis al foc i ha
exposat l'experiència valenciana en prevenció i restauració de zones
cremes.
Novembre
de 2017
Visita d'Alumnes de Màster de la Universitat de València.
Els
alumnes del Màster en Contaminació i Toxicologia Ambientals de la
Universitat de València han visitat la Fundació CEAM per a conéixer
les seues instal·lacions i la seua activitat. Han visitat els
laboratoris de dosimetria i EUPHORE i s'han familiaritzat amb l'ús
d'alguns equips per a realitzar mesures ecofisiològiques que són
importants per als seus estudis.
Investigadors
de la Fundació CEAM participen com a professors de l'esmentat Màster
des de l'any 2008, dirigint treballs de final de màster a diversos
alumnes cada any. El centre també s'oferix als estudiants per a
realitzar pràctiques d'empresa.
El Pla d'Igualtat de CEAM rep el visat de la Generalitat Valenciana.
Al
Novembre de 2017 va ser aprovat, per la Direcció General de l'Institut
Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, el Pla d'Igualtat
de la Fundació CEAM. Per eixe motiu se'ns va concedir el visat i el
segell "Fent Empresa. Iguals en Oportunitats" . L'obtenció
d'esta certificació és un indicador que CEAM està compromesa amb
l'establiment i desenrotllament de polítiques que integren la igualtat
de tracte i oportunitats entre hòmens i dones.
En
la Fundació CEAM sempre s'ha respectat i promogut el principi
d'igualtat d'oportunitats i de tracte entre dones i hòmens, i s'ha
treballat per a garantir la igualtat entre ambdós sexes.
Conferència del Dr. Millán Millán Muñoz en l'acte de presentació de
la nova Càtedra DAM.
Depuración
de Aguas del Mediterráneo – DAM i la Universitat de València
organitzen l'acte de presentació de la nova Càtedra DAM de Gestió
Integral i Recuperació de Recursos de l'Aigua Residual. L'objectiu de
la Càtedra és promoure activitats formatives, culturals,
d'investigació i d'extensió universitària, orientades cap al
coneixement i difusió de la gestió i la recuperació de recursos de
l'aigua residual.
Un
dels reptes més importants de la Càtedra serà aconseguir que, tant en
el sector industrial com en la societat en general, les aigües
residuals no es conceben com un mer residu de què hàgem de desfer-nos
sinó com una font de recursos (aigua, energia i fertilitzants, entre
altres) d'enorme valor econòmic i ambiental. L'acte de presentació
comptarà amb la col·laboració del Dr. Millán Millán Muñoz,
director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani –
CEAM, que ens oferirà una conferència magistral sobre el El Cicle
de l'Aigua en la Península Ibèrica i Conca Mediterrània Occidental:
Claus i Pistes Sobre la Situació Actual.
S'agraïx omplir el següent formulari per a realitzar la inscripció.
Invitació:
Enlace:
http://efiaqua.feriavalencia.com/presentacion-la-catedra-dam/
Octubre
de 2017
X Seminario Agroecología, Cambio Climático y Agroturismo. 19-20 de octubre 2017,Orihuela (Alicante).
TRÍPTICO
PROGRAMA
Setembre
de 2017
Investigadors del CEAM estretixen la col·laboració sobre contaminació atmosfèrica amb Xina
El CEAM ha continuat en 2017 la col·laboració amb el Research Center for
Eco-Environmental Sciences (RCEES) de l'Acadèmia de Ciències Xina gràcies a l'estada d'un investigador del CEAM en l'esmentat centre. El RCEES és un institut de referència a Àsia sobre la temàtica dels efectes de la contaminació atmosfèrica sobre els cultius i vegetació natural.
La col·laboració del CEAM amb el grup del Dr. Zhaozhong Feng del RCEES va començar l'any 2013 i des de llavors s'han realitzat nombrosos estudis conjuntament que han sigut publicats en revistes internacionals com
Plant, Cell and Environment, STOTEN o Environmental Pollution. Estos estudis inclouen tant treballs de síntesi aplicant tècniques de metaanàlisi com
investigacions sobre les respostes de diversos tipus de plantes enfront de l'ozó en condicions
controlades.
Cal destacar que el RCEES disposa des d'enguany d'un sistema de fumigació amb ozó a cel obert (O3 FACE), un tipus d'instal·lació de
les quals hi ha molt poques al món. Els resultats d'estos estudis són rellevants per a l'avaluació de riscos per ozó en la vegetació i per al desenrotllament de polítiques de protecció de la vegetació enfront d'este
contaminant.
La col·laboració
CEAM-RCEES també ha contribuït a aplicar a Àsia les metodologies europees de referència per a l'estimació dels riscos de la vegetació basades en els fluxos d'ozó.
Foto: Visita del Dr.
Calatayud (CEAM, primer per l'esquerra) a l'O3 FACE del Dr. Feng (RCEES, tercer per
l'esquerra)
Menors impactes de l'ozó en zones subtropicals que els estimats per
models globals
Estació
experimental d'OTCsdel RCEES
Un
estudi de síntesi liderat pel RCEES (CAS, Xina) en el que participa el
CEAM conclou que els models globals sobreestimen els impactes de l'ozó
en àrees dominades per espècies de fulla ample perenne (EBL). Després
d'analitzar els resultats de 71 estudis per mitjà d'un metaanálisis,
s'ha observat que la sensibilitat a l'ozó de les EBL d'estes espècies,
dominants en algunes zones subtropicals, és menor que el de les
espècies caducifòlies de zones temperades en què es basen les
estimacions dels models.
Atés
que les EBL es troben àmpliament representades també en zones
tropicals i mediterrànies, estes noves dades són rellevants per a una
futura reavaluació dels impacte de l'ozó en l'assimilació de carboni
i en la producció de biomassa dels boscos a nivell global.
L'article,
publicat en la revista Plant, Cell and Environment, es pot consultar en:
http://rdcu.be/vvfN
Juny
de 2017
Menor impacte de l'ozó en condicions d'estrés hídric
El
CEAM ha publicat un estudi sobre els efectes de l'ozó en el xop en
condicions d'estrés hídric. L'estudi ha sigut liderat pel RCEES (CAS,
Xina) i col·labora també el CNR (Itàlia). Es preveu que els nivells
de fons d'ozó troposfèric continuen augmentant en el futur i que en
paral·lel augmenten els episodis d'estrés hídric. El xop és un
cultiu arbori de gran importància a nivell mundial.
Els
resultats obtinguts mostren que els efectes negatius exclusivament
deguts a l'ozó sobre la fotosíntesi i la producció de la biomassa en
els xops es veuen reduïts baix condicions d'estrés hídric. Estos
resultats tenen rellevància en el marc de l'establiment de nivells
crítics d'ozó per a la protecció d'este cultiu i per a la
modelització dels efectes de l'ozó en el context del canvi climàtic.
Gao, F.,
Catalayud, V., Paoletti, E., Hoshika, Y., Feng, Z. (2017). Water stress mitigates the negative effects of ozone on photosynthesis
and biomass in poplar plants. Environmental Pollution 230. 268-279.
http://dx.doi.org/10.1016/j.envpol.2017.06.044
Nou estudi sobre les relacions dosi-respostes de l'ozó en xop.
En
un estudi liderat pel RCEES (CAS, Xina) i en el que participa el CEAM,
s'han investigat els impactes de l'ozó en dos varietats de xop. Es
conclou que l'ozó afecta més la fotosíntesi que a la morfologia dels
fulles i que la biomassa. S'han establit funcions dosis respostes per
als diversos paràmetres, que seran d'utilitat per a l'avaluació dels
riscos per ozó en xop.
Shang,
B., Feng, Z., Li, P., Yuan, X., Xu, Y.,Calatayud, V., (2017). "Ozone
exposure- and flux-based response relationships with photosynthesis,
leaf morphology and biomass in two poplar clones." Sci
Total Environ 603-604,
185-195.
http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2017.06.083
Intercanvi d'experiències en restauració amb la Universitat Catòlica de Santiago de Xile.
El
proppassat 15 i 16 de juny ens ha visitat Eduardo Arellano, investigador del departament d'Ecologia Aplicada i Sostenibilitat de la Universitat Catòlica de Santiago de
Xile.
Nota
de premsa:
La Càtedra
Kiwa-UPV oferix una conferència sobre canvi climàtic a càrrec de D. Millán Millán.
La
Càtedra Kiwa-UPV oferix una conferència sobre canvi climàtic a
càrrec de D. Millán Millán.La.La Cátedra Kiwa-UPV celebra
el seu acte inaugural amb la conferència de D. Millán Millán, actual
director emèrit del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM),
titulada “Els Usos del Sòl i el Canvi Climàtic Estem a temps de
revertir-ho?”.
La
conferència tindrà lloc en el Saló de Graus de l’Escola Tècnica
Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (EAMN),
pertanyent a la Universitat Politècnica de València (UPV), el
divendres, 16 de juny, a les 9:45 hores.Horas.
Millán
Millán parlarà d'una greu causa del canvi climàtic, silenciada per
resultar incòmoda. Es tracta dels intensos canvis d'ús del sòl que,
en el cas de la Comunitat Valenciana, han suposat una forta
urbanització del litoral, un canvi en els sistemes de reg i la
desforestació dels boscos de l'interior. Estos canvis han alterat el
cicle hidrològic, provocat sequeres i fenòmens climatològics extrems
cada vegada més freqüents.
Projecte Europeu
PHOTOCITYTEX: esdeveniment final el 9 de juny de 2017 en Quart de Poblet
Abril
de 2017
Visita del Dr. Hugh
Saffordl, investigador de l'USDA-Forest Service Pacific Southwest Regió, per a intercanviar experiències de prevenció d'incendis i restauració aplicades a Califòrnia i la Comunitat Valenciana.
Amb
motiu de la visita realitzada per l'investigador de l'USDA-Forest
Service Pacific Southwest Regió per a estudiar els protocols de
restauració aplicats a la Comunitat Valenciana, s'ha celebrat una
trobada amb tècnics de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient,
Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, CIEF i CEAM per a intercanviar
experiències de prevenció d'incendis i restauració aplicades a
Califòrnia i la Comunitat Valenciana.
Un
resum de la presentació realitzada per Hugh Safford pot descarregar-se
en el següent enllaç:
Workshop
"NanoMONITOR 1st Stakeholders’ day". 4 April 2017. Valencia, Spain
Info:
Programa:
Març
de 2017
El Director Emérito del
CEAM, Millán Millán Muñoz, recibió durante los días 24 y 25 de Marzo a un equipo dirigido por John D.
Liu,
documentalista de la televisión norteamericana CBS y del Banco Mundial.
El motivo de su visita ha sido la grabación de un documental sobre la relación entre la modificación del entorno natural por la mano del hombre y sus consecuencias sobre el clima de la zona. En concreto, la cuenca del Mijares podría resultar un ejemplo ilustrativo de cómo la transformación agrícola y forestal a lo largo de la reciente historia ha podido afectar al desarrollo habitual de los ciclos de tormentas, y con ello al régimen pluviométrico normal de la cuenca. Esta circunstancia podría mostrar similitudes con otros procesos más intensos que se han producido en otras zonas del planeta y que han determinado cuadros agudos de desertificación.
Es en este punto donde la experiencia que la Fundación CEAM ha venido atesorando como fruto de los trabajos realizados en el ámbito de la Comunidad Valenciana, tanto en lo que se refiere a la dinámica atmosférica como a la gestión forestal, podrían contribuir al diseño de estrategias correctivas de estos procesos de degradación ambiental, en muchos casos derivados de la alteración de la íntima y compleja relación entre usos/gestión del suelo y el ciclo hídrico.
John D.
Liu, es documentalista de la televisión norteamericana CBS, así como de las actuaciones del Banco Mundial en relación a varios de sus programas de restauración de ecosistemas en China y otros países de África y Asia.
Newsletter
Nº4 - Proyecto europeo CASCADE [GA283068]
Es descriuen les activitats de l'últim any del projecte
CASCADE
("Catastrophic shifts in drylands: how can we prevent ecosystem
degradation?") del 7ª Programa Marco
d'Investigació de la Comissió Europea, i els resultats més rellevants que han permés identificar processos i factors de degradació, i alternatives de restauració, dels ecosistemes terrestres en els països de la Conca Mediterrània.
Entrevista
en UMH Sapiens. Portal sobre divulgació científica de la Universida t Miguel Hernández
Newsletter
Nº 2 - Proyecto VERSUS [CGL2015-67466-R
(MINECO/FEDER)]
The
VERSUS team is very pleased to launch the second issue of the VERSUS
Newsletter
VERSUS
is the spanish acronym for the research project "Improvement of
surveillance and forecasting regional systems of atmospheric risks.
Assessing the role of changes in land-use in the accumulation and
feedback of water vapor and pollutants over the Mediterranean",
funded by the Spanish Ministry of Science and Technology, through the
research project CGL2015-67466-R and co-funded by the European
Regional Development Fund (ERDF), by the Conselleria de Cultura
(Generalitat Valenciana, SPAIN) research project “DESESTRES”-- PROMETEOII/2014/038 and
by the Generalitat Valenciana (Spain).
In this second newsletter you will find some of the main activities done during the first six months of the project (instrumental
deployment, collaboration agreements, first outcomes, etc.).
Please do not hesitate to
contact us (joseluis@ceam.es) if
you are interested in receiving more news from the VERSUS project directly to your email
account.
Publicació de l'article
Recreating sink àrees on semiarid degraded slopes by restoration en la revista
"Land Degradation & Development" (Impact Factor 8.145)
En l'article
Recreating sink àrees on semiarid degraded slopes by restoration, per David Fuentes, Athanasios Smanis i Alejandro Valdecantos de la revista
Land Degradation & Development (factor d'impacte 8.145, primera en el rànquing de la categoria Soil
Science), s'avalua l'impacte sobre els microllocs de tècniques de plantació simples que modifiquen la disponibilitat de
nutrients, la generació i captació d'escolament, i la infiltració i conservació
d'aigua.
L'estudi demostra que els clots de plantació implementats amb pous secs i xicotetes làmines impermeables actuen com a engolidors recreant el paper dels pegats de vegetació en la conservació de recursos. Així
mateix, les tècniques assajades milloren el desenrotllament dels individus plantats de
Olea europaea, si bé l'efectivitat de les tècniques depén de certes propietats de l'ecosistema a restaurar com el patró espacial de la vegetació o la composició de la
mateixa.
L'estudi també posa de manifest que en ecosistemes Mediterranis semiáridos els beneficis de la millora de les condicions nutricionals
només
s'obtenen per damunt d'un
mínim de disponibilitat hídrica.
doi: 10.1002/ldr.2671.
Febrer
de 2017
Reunió de coordinació final del projecte CASCADE i Fòrum de Polítiques de Gestió d'Ecosistemes
Entre els dies 21 i 23 de febrer de 2017 ha tingut lloc en Matera
(Itàlia) l'última reunió de coordinació plenària del projecte CASCADE
(Catastrophic shifts in drylands: how ca we prevent ecosystem
degradation?). Durant estes jornades s'han presentat els resultats més recents dels diferents paquets de
treball, s'ha avançat en l'elaboració de documents de síntesi del
projecte, i s'ha organitzat el treball fins al final del projecte.
Així
mateix, es van ultimar els detalls per a la realització del Fòrum de Polítiques de Gestió que va tindre lloc el dia 24. La jornada va comptar amb la participació, a més de membres del consorci del
projecte, de representants
d'organismes internacionals (UNCCD i FAO) així com de responsables de l'Administració i usuaris locals dels cinc països en què s'han desenrotllat els treballs de camp del projecte (Portugal, Itàlia,
Xipre, Grècia i Espanya).
Més informació en
http://www.cascade-project.eu/policymeeting
Nova
estació de referència GNSS (Global Navigation Satellite System), dins
de la xarxa ERVA
La
Fundació CEAM i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), junt amb la
col·laboració de l'Observatori Astronòmic d'Aras de los Olmos, de la
Universitat de València, han posat en funcionament una nova estació de
referència GNSS (Global Navigation Satellite System), dins de la xarxa
d'Estacions de Referència de València (ERVA).
Referència
en el Blog
Institut Cartogràfic Valencià
Participació en “MEDECOS XIV International Conference & XIII AEET Meeting”
El
CEAM (Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani) ha participat en el
“MEDECOS XIV International Conference & XIII AEET Meeting” que
esta edició s'ha celebrat a Sevilla entre el 31 de gener i
el 4 de febrer.
MEDECOS
és una conferència internacional organitzada per ISOMED, la Societat
Internacional d'Ecologia del Mediterrani, l'objectiu de la qual és
reunir a la comunitat científica en l'àrea dels ecosistemes de tipus
mediterrani (MTE). El principal objectiu d'esta conferència és
conéixer les similituds i diferències sobre com funcionen, canvien i
evolucionen els ecosistemes mediterranis.
Els
orígens de MEDECOS es remunten a març de 1971, quan un grup
internacional de científics es va reunir en Valdivia, Xile, per a
discutir el seu treball sobre els ecosistemes mediterranis. MEDECOS s'ha
celebrat cada 3-4 anys en diferents llocs de les zones mediterrànies
del món (Conca Mediterrània, SO Austràlia, Califòrnia, Xile Central
i la Regió del Cap a Sud-àfrica).
Davall
el títol de "Human-driven scenarios for evolutionary and
ecological changes " este esdeveniment ha reunit prestigiosos
investigadors i investigadores, així com estudiants de doctorat de tot
el món en el camp de l'ecologia terrestre. S'han presentat
272 comunicacions orals (distribuïdes en 8 sessions i 22 simposis
temàtics) i 168 postllis.
Elicerio
Luís Pérez Ferrándiz (del Programa d'Investigació Forestal) va
participar en el simposi “Resilience and criticality in Mediterranean
ecosystems ” amb una comunicació oral davall el títol de “Predicted
longer and drier summer drives critical changes in vegetation recovery
after fire in Mediterranean basin shrublands ”, on es van mostrar els
resultats previs de la investigació que s'està desenrotllant en
relació a la resposta de la vegetació post incendi baix condicions de
sequera induïda.
Per
a més informació es pot visitar la web del congrés i descarregar el
seu llibre d'actes en:
http://www.medecos-aeet-meeting2017.es/ABSTRACT_BOOK_421_p.htm
Gener
de 2017
Llançament del projecte europeu d'infraestructures d'investigació de cambres de simulació atmosfèrica:
EUROCHAMP-2020
La
setmana passada es van reunir a París, més de cinquanta científics
europeus, entre els que figuren biòlegs, físics i químics
atmosfèrics procedents de més de 10 països, per a la reunió d'inici
del projecte d'infraestructures per a investigació EUROCHAMP-2020
(atmospheric simulation chambers research infrastructure EUROCHAMP-2020:
looking beyond 2020), del programa Horizon 2020, i que reunix les
cambres de simulació atmosfèrica més avançades d'Europa, entre les
que s'inclou la cambra de simulació atmosfèrica EUPHORE de la
Fundació CEAM
Més
detalls:
Newsletter
Nº1 - Proyecto VERSUS [CGL2015-67466-R (MINECO/FEDER)]
The
VERSUS team is very pleased to launch the first issue of the VERSUS
Newsletter
VERSUS
is the spanish acronym for the research project "Improvement of
surveillance and forecasting regional systems of atmospheric risks.
Assessing the role of changes in land-use in the accumulation and
feedback of water vapor and pollutants over the Mediterranean",
funded by the Spanish Ministry of Science and Technology, through the
research project CGL2015-67466-R and co-funded by the European
Regional Development Fund (ERDF), by the Conselleria de Cultura
(Generalitat Valenciana, SPAIN) research project “DESESTRES”-- PROMETEOII/2014/038 and
by the Generalitat Valenciana (Spain).
|